Logeervergoeding vanaf 2020 in basispakket

Logeerkosten bij behandelingen ver van huis worden vanaf 2020 tot maximaal 75 euro per nacht vergoed door de zorgverzekering.

Patiënten die gedurende een langere periode ver moeten reizen voor een behandeling, maar niet opgenomen worden in dat ziekenhuis, komen nu nog in aanmerking voor een vergoeding van de vervoerskosten. Vanaf 2020 kunnen ze er ook voor kiezen een logeervergoeding te krijgen. Het gaat om maximaal 75 euro per nacht bij drie aaneengesloten dagen van behandeling.

De vergoeding is vooral in het leven geroepen voor mensen die behandeld worden bij een gespecialiseerd ziekenhuis of behandelcentrum. Vaak zijn deze maar op een paar plekken in Nederland gevestigd, waardoor veel mensen er ver voor moeten reizen.

Minister Bruins licht toe: “Steeds heen en weer rijden, soms meer dan 100 of 150 kilometer enkele reis, is enorm belastend. Mensen kiezen er dan vaak voor om op eigen kosten een paar nachten in een hotel te verblijven. Vanaf volgend jaar kunnen ze daarbij dus een beroep doen op hun zorgverzekering.”

Bron: RTL Nieuws