Meer dan een miljoen overstappers naar andere zorgverzekeraar

Lagere premie en betere voorwaarden lonken

Vorig jaar zijn méér dan één miljoen mensen overgestapt naar een andere zorgverzekeraar en de belangrijkste redenen om dat te doen, zijn een lagere premie en betere dekkingsvoorwaarden.

Dat blijkt uit de Zorgmonitor 2021 van de Autoriteit Consument en Markt.

Ongeveer een op de acht respondenten is veranderd van zorgverzekeraar (13 procent). Dat zijn er meer dan het jaar ervoor, want toen stapte 9 procent over.  Daarnaast heeft nog eens bijna 10 procent een wijziging aangebracht in het aanvullende pakket. In totaal heeft één op de vijf een aanpassing gedaan aan hun zorgverzekering.

PlusGezond Zorgverzekering

Bent u nog tevreden met uw zorgverzekering? Plus Magazine heeft onderzoek gedaan onder duizenden lezers en op basis hiervan is een passende aanvullende zorgverzekering samengesteld. Vraag geheel vrijblijvend het informatiepakket aan en ontvang 3 gratis specials.

De belangrijkste redenen om voor een andere zorgverzekering te kiezen zijn de premie voor 2021 (60 procent) de dekking (28 procent) en vrije zorgkeuze (13 procent). Iets meer dan de helft van de ondervraagden regelt het vergelijken en de overstap online.

Overstap: vaak binnen drie uur

De ondervraagden is ook gevraagd naar de verwachte tijd die een overstap naar een nieuwe zorgverzekering kost. Respondenten verwachten dat het daadwerkelijk afsluiten van een zorgverzekering sneller te doen is: 66%
verwacht het daadwerkelijk afsluiten binnen drie uur te kunnen doen. Ongeveer de helft (49%) denkt dat het maximaal een uur kost.

Het bekijken en vergelijken van zorgverzekeringen kan enige tijd kosten, maar de daadwerkelijk overstap kost in veel gevallen nauwlijks enige moeite dankzij een gratis overstapservice die veel zorgverzekeraars bieden. Dat betekent dat je je alleen hoeft aan te melden bij de nieuwe verzekeraar en dat die daarna alles voor je regelt. Let daarbij wel op de acceptatie, wat voor de aanvullende verzekering geldt geen acceptatieplicht. Zeg daarom nooit zelf zomaar de oude zorgverzekering op.