Meer ongelijkheid door vrijwillig eigen risico

Getty Images

De mogelijkheid om het eigen risico in de zorgverzekering vrijwillig te verhogen leidt tot meer ongelijkheid. Lageropgeleiden zijn namelijk minder goed in het inschatten van hun risico op zorguitgaven.

Dat blijkt uit een onderzoek van de London School of Economics. Een Nederlander die hoger is opgeleid en voorspelbaar gezond blijft, vergroot drie keer zo snel het eigen risico als iemand die een lage- of middelbare opleiding heeft gehad en voorspelbaar gezond blijft.

Ook het soort opleiding is van belang. Mensen met een opleiding in de meer analytische of kwantitatieve studierichtingen maken beter keuzes. Ook enkele andere factoren spelen een rol, zoals de wijk waar iemand woont en de familieleden en collega's. Iemand met een zwakker netwerk maakt minder slimme keuzes over het eigen risico dan iemand met een breed, ontwikkeld netwerk.

Het vrijwillig eigen risico is maximaal vijfhonderd euro per maand. In ruil hiervoor gaat de maandpremie twintig tot vijfentwintig euro naar beneden. Iemand die voorspelbaar gezond blijft, is per saldo voordeliger uit met een hoger eigen risico.

Auteur