Meer 'stoppers' via de huisarts

In de eerste vijf maanden van dit jaar probeerden 2,5 keer zoveel mensen te stoppen met roken met hulp van de huisarts als in dezelfde periode van 2019. Stoppen met roken via de huisarts wordt sinds 2020 volledig vergoed uit de zorgverzekering.

Dit blijkt uit onderzoek van Vektis op basis van stoppen met roken-declaraties. In januari tot en met mei dit jaar gaat het om bijna 20 duizend mensen die de huisarts inschakelden om te stoppen met roken. In heel 2019 waren er 18 duizend stoppers die hulp zochten bij het stoppen. De basisverzekering vergoedt een stoppen-met-rokenprogramma. Vanaf 2020 brengen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening. Het programma wordt nu dus volledig vergoed.

Hulp bij het stoppen met roken bestaat uit persoonlijke begeleiding en/of nicotine vervangende middelen. Een mogelijke vervolgstap is deskundige ondersteuning bij gedragsverandering. Medicijnen worden alleen vergoed in combinatie met een stoppen-met-rokenprogramma.

Stoptober

In 2019 deden de meeste rokers een stoppoging via de huisarts in januari, september en oktober. Die pieken zijn te verklaren uit de goede voornemens voor het nieuwe jaar (januari) en de nationale maand om te stoppen met roken, oktober, ook bekend onder de naam stoptober.