Minder voordeel bij verhogen eigen risico

Getty Images

Iedereen kan zijn of haar eigen risico verhogen voor een lagere zorgpremie. Toch levert dit in 2016 bij veel zorgverzekeraars minder voordeel op dan voorheen.

Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Een verzekerde kan zijn eigen risico verhogen met een maximum van 500 euro. In 2015 zorgde dat voor bijna 20 euro korting per maand. In 2016 is dit 17,74 euro.

Grootste daling bij jongerenverzekeringen

De opvallendste verlagingen van het voordeel komen van Anderzorg en CZ Direct. Iedereen die daar zijn eigen risico maximaal verhoogt, krijgt 3 euro minder korting dan voorheen. Dat is 36 euro op jaarbasis. "Juist voor de doelgroep van deze verzekeraars is het verhogen van het eigen risico vaak interessant, omdat jongeren en studenten niet of nauwelijks zorg gebruiken", zegt een woordvoerder van Geld.nl.

Ondanks de verlaging van het voordeel is de basispremie van Anderzorg de laagste die er is. De verzekerde moet dan wel maximaal het eigen risico verhogen tot 885 euro. In 2016 geldt een eigen risico van 385.

[ITEMADVERTORIAL]

Achmea

Ook een aantal labels van Achmea verlaagt de korting voor klanten die kiezen voor een hoger eigen risico: Avéro Achmea, OZF Achmea, ProLife en Zilveren Kruis. Zij bieden met 18,50 euro per maand nog steeds een bovengemiddelde korting bij het hoogste eigen risico, maar dit is wel bijna 30 euro per jaar minder dan in 2015.

Bewuste keuze

Zorgverzekeraars Avéro Achmea en Zilveren Kruis spreken van een nodige 'prikkel' voor hun klanten. "We willen dat het echt een bewuste keuze is, omdat een deel van onze klanten in de loop van het jaar verrast wordt als er onverwachts iets gebeurt en er een flinke rekening van het ziekenhuis komt", aldus een woordvoerder van Zilveren Kruis.

Univé sluit zich hier bij aan: "We zien een stijging van het aantal mensen dat in betalingsproblemen komt. Wij vermoeden dat juist de minder draagkrachtigen op basis van hoge kortingen nu kiezen voor een hoog eigen risico, en dat zij hierdoor later in financiële problemen komen."