Minder voordeel bij verhogen eigen risico

Iedereen kan zijn of haar eigen risico verhogen voor een lagere zorgpremie. Toch levert dit in 2016 bij veel zorgverzekeraars minder voordeel op dan voorheen.

Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Een verzekerde kan zijn eigen risico verhogen met een maximum van 500 euro. In 2015 zorgde dat voor bijna 20 euro korting per maand. In 2016 is dit 17,74 euro.

Grootste daling bij jongerenverzekeringen

De opvallendste verlagingen van het voordeel komen van Anderzorg en CZ Direct. Iedereen die daar zijn eigen risico maximaal verhoogt, krijgt 3 euro minder korting dan voorheen. Dat is 36 euro op jaarbasis. "Juist voor de doelgroep van deze verzekeraars is het verhogen van het eigen risico vaak interessant, omdat jongeren en studenten niet of nauwelijks zorg gebruiken", zegt een woordvoerder van Geld.nl.

Ondanks de verlaging van het voordeel is de basispremie van Anderzorg de laagste die er is. De verzekerde moet dan wel maximaal het eigen risico verhogen tot 885 euro. In 2016 geldt een eigen risico van 385.

Achmea

Ook een aantal labels van Achmea verlaagt de korting voor klanten die kiezen voor een hoger eigen risico: Avéro Achmea, OZF Achmea, ProLife en Zilveren Kruis. Zij bieden met 18,50 euro per maand nog steeds een bovengemiddelde korting bij het hoogste eigen risico, maar dit is wel bijna 30 euro per jaar minder dan in 2015.

Bewuste keuze

Zorgverzekeraars Avéro Achmea en Zilveren Kruis spreken van een nodige 'prikkel' voor hun klanten. "We willen dat het echt een bewuste keuze is, omdat een deel van onze klanten in de loop van het jaar verrast wordt als er onverwachts iets gebeurt en er een flinke rekening van het ziekenhuis komt", aldus een woordvoerder van Zilveren Kruis.

Univé sluit zich hier bij aan: "We zien een stijging van het aantal mensen dat in betalingsproblemen komt. Wij vermoeden dat juist de minder draagkrachtigen op basis van hoge kortingen nu kiezen voor een hoog eigen risico, en dat zij hierdoor later in financiële problemen komen."

9 Comments

Door Baws (niet gecontroleerd) op vr, 25-12-2015 - 11:52

500 euro extra eigen risico dus totaal 885, je krijgt korting van 240 euro dus als je een tegenvallend jaar hebt kost het je 645 extra....dit is meer gokken dan verzekeren IMO.

Door hidkees (niet gecontroleerd) op zo, 13-12-2015 - 11:36

De mogelijkheid van een hoog eigen risico is een lokkertje om jonge klanten binnen te halen. Ze maken vaak weinig kosten en als ze dat toch doen moeten ze eerst zelf dat hoge eigen risico betalen.
Er is echter geen enkele garantie dat een jongere niet ineens ziek wordt of een ongeluk krijgt. Dan zoveel zelf moeten betalen is een zware tegenslag.
Ik zou dat risico(!) niet nemen, zo hoog is die premiekorting toch niet.

Door Deken M.J. (niet gecontroleerd) op za, 12-12-2015 - 14:57

Dat we elk jaar meer en meer premie moeten betalen is een feit.
Misschien door ons zelf in staand gebracht, omdat de medische wetenschap nu eenmaal zo ver gevorderd is, dat een mens niets meer aan het lot overlaat.
En alles aangrijpen wat maar mogelijk is.
Tegenwoordig kan men er een tweede leven op na houden, om je aan te dienen als donor gever.
Dat klinkt allemaal erg mooi, maar dat zijn ook extra operatie waar geld in gepompt moet worden, wat vroeger niet mogelijk was.
Ook blijven deze mensen altijd chronisch ziek, en moeten zolang zij leven altijd afstoot medicijnen slikken, en dat kost ook extra.
Een kankerpatiënt kan ook geen nieuw leven kopen, die moet zijn lijden tenslotte ook dragen.
Of kan beter worden op eigen krachten, dat is dan geweldig.
En zo zou het eigenlijk moeten wezen, beter worden op eigen kracht.
Zonder lichamelijke onderdelen, of organen van een ander.
Een mens is geen occasion, om onderdelen uit weg te nemen.
En zeker geen staatseigendom, om je organen maar af te staan, omdat misschien te kunnen verplichten.
Onder het motto eens gaan we allen.
Vroeger was er een gezegde, je moet niet over lijken gaan.
Dat is nu dan werkelijkheid geworden.

Door j m albertz (niet gecontroleerd) op za, 12-12-2015 - 13:37

Ik heb me via PMA bij Menzis verzekerd, met een vrijwillig eigen risico van €500 krijg je daar 20 euro korting op je basispolis.

Door AH (niet gecontroleerd) op wo, 2-12-2015 - 11:27

Wie heeft het voor het zeggen in NEDERLAND?
CONSTITUELEN GRONDWET.
Dat zijn de burgers en niet deVERZEKERINGEN
DUS 17 miljoen mensen kom in verweer tegen die spelletjes van de ZORGVERZEKERINGEN.

Door Bert (niet gecontroleerd) op wo, 2-12-2015 - 10:54

Ook hier willen de hoge heren meer aan over houden de smoes mensen met weinig geld komen in problemen dat gaat elk jaar meer gebeuren omdat er elk jaar verhoogd word ik voorspel een onhoudbare situatie omdat steeds meer menssen het niet meer kunnen betalen met dank aan ons kabinet ik stel voor dat mensen onder een bepaald inkomen vrij zijn van betalen net als bijvoorbeeld de assielzoekers die maken ook gebruik van gratis zorg een buitenlander wel en een nederlander niet zo gaat dat met dit buitenland vriendelijke kabinet

Door G.Visch (niet gecontroleerd) op di, 1-12-2015 - 20:45

Het is erg oneerljk naar mensen toe die jaar in jaar uit een hoog eigen risico nemen en aantoonbaar daar goed mee uitkomen! Nu wordt de korting verlaagd omdat ANDERE mensen om verkeerde redenen kiezen voor een te hoog eigen risico.
Ik vind dat trouwe klanten hun korting gewoon moeten kunnen behouden.
De zorgverzekeraar kan immers in de gegevens zien dat een klant terecht zo'n hoog eigen risico afsluit.
Mijn man heeft ieder jaar 400 euro eigen risico en is al 20 jaar NIET bij een dokter geweest,Zilveren Kruis kan dat zo nazien,dus waarom worden we niet beloond ipv gestraft met minder korting???

Door Luc Essing (niet gecontroleerd) op di, 1-12-2015 - 13:38

Zorgeloos zorgverzekering

Door e.v.l. (niet gecontroleerd) op di, 1-12-2015 - 11:39

Bij Anderzorg krijg ik in 2016 een korting van € 24,- pm bij verhoogd eigen risici van € 500.