Onverwachte hoge zorgrekening

Zorgverzekering
Getty Images

Drie op de tien Nederlanders met een zorgverzekering met een beperkte zorgkeuze heeft wel eens zelf zorgkosten moeten betalen voor een niet-gecontracteerde zorgverlener. Ruim een kwart kon die onverwachte zorgkosten niet betalen. Bij een enkeling kwam de rekening boven de zeshonderd euro uit.

Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. Voor de helft van de verzekerden bedroegen de onverwachte zorgkosten tot driehonderd euro. Tien procent moest meer dan zeshonderd euro betalen.
Meer dan een derde van de verzekerden kijkt nooit of een zorgverlener is gecontracteerd bij hun zorgverzekering. Een kwart van de verzekerden vindt bijbetaling geen probleem als zij naar een vertrouwde zorgverlener van eigen keuze stappen. Een iets grotere groep, 29 procent, gaat liever naar een gecontracteerde zorgverlener, ook als de verzekerde daarvoor een flink eind moet reizen.

Overstappen

Verzekerden die nu bijbetalen voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, kunnen hier bij het overstappen rekening mee houden. Zij kunnen zoeken met welke zorgverzekeringen de vertrouwde zorgverlener een contract heeft en vervolgens overstappen naar een van deze zorgverzekeringen. Zorgverzekeraars maken tijdens het overstapseizoen bekend met welke zorgverleners er een contract is. Vervelend is wel dat deze contracteringen, voor basiszorg en aanvullende zorg, vaak pas aan het eind van het jaar rond zijn. Soms zelf later. Het kan dus de moeite lonen om pas op het eind van het jaar over te stappen.
Opzeggen van de huidige verzekering kan tot het eind van het jaar. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten kan tot eind januari.

Auteur 
Bron 
  • Pricewise