PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Onvoldoende profiteren van overstapmogelijkheden

Verzekerden profiteren onvoldoende van de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Wanneer alle verzekerden in een bepaald jaar zouden zijn overgestapt naar een van de vijf voordeligste zorgpolissen, zou de totale overstapwinst in dat jaar tien keer zo hoog zijn geweest.

Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) berekend in een rapport over concurrentie bij de zorgverzekeringen. Het grote verschil tussen daadwerkelijke en potentiële overstapwinst wijst erop dat veel verzekerden geen optimale keuze maken. Als de verzekeringsmarkt transparanter wordt en het keuzeproces makkelijker, kan dat de bereidheid om over te stappen groeien, aldus het CPB.

Grotere verschillen

Het CPB concludeert dat door de jaren heen de verschillen in premies flink zijn toegenomen. Hierdoor is de mogelijke besparing door een overstap ook toegenomen. De totale jaarlijkse overstapwinsten zijn van een tot zeven miljoen in het oude stelsel gestegen tot zo'n dertig tot vijftig miljoen in het huidige stelsel. In de eerste jaren van het huidige stelsel profiteerden vooral verzekerden die overstapten van een individueel naar een collectief contract. Nu zit de winst vooral in een overstap tussen individuele of tussen collectieve contracten.

Bron: www.cpb.nl