Overstapseizoen zorgverzekering geopend

Alle zorgverzekeraars hebben hun premies voor 2017 bekend gemaakt. De premies gaan omhoog, maar de stijgingen verschillen per verzekering. Het is daarom een goed moment om de eigen polis te vergelijken met andere verzekeringen en wellicht over te stappen.

De verschillen in premies kunnen fors zijn, zo becijferde vergelijkingssite Independer. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste is dertig euro per maand, 360 euro per jaar. Zekur, de goedkoopste met 92 euro per maand, is een budgetpolis die slechts een beperkt aantal zorgverleners heeft gecontracteerd. Verzekerden kunnen dus niet vrij beslissen naar welke zorgverlener ze toestappen.

De duurste, Menzis Basis Vrij met 122 euro per maand is een restitutiepolis. Met deze polis hebben verzekerden een volledig vrije keuze van zorgverlener. De goedkoopste restitutiepolis (OHRA) is 17,45 euro per maand goedkoper dan die van Menzis, een verschil van ruim 200 euro over een heel jaar. Kortom, het loont om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Betere informatie

Het valt niet altijd mee om te kiezen tussen zorgverzekeringen. Bovendien, addertjes onder het gras blijken pas later, als een verzekerde zorg nodig heeft. De Nederlandse Zorgautoriteit NZa ontvangt regelmatig signalen dat verzekerden onverwacht moeten bijbetalen voor zorg omdat de polis minder vergoedt dan ze denken. Voor dit jaar heeft de NZa daarom de regels over de informatievoorziening aangepast.

Verschillende polissen

Verzekeraar moeten duidelijk aangeven welke polis ze aanbieden. Alleen bij een restitutiepolis krijgt een verzekerde de kosten van zorg vergoed bij alle zorgaanbieders. Bij een naturapolis wordt de zorg alleen vergoed bij gecontracteerde zorgaanbieders. Wie naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, moet zelf bijbetalen. Een combinatiepolis zit tussen deze twee varianten in: voor sommige soorten zorg is er vrije keuze, voor andere soorten zorg kun je alleen bij een gecontracteerde zorgverlener terecht.

Elke verzekeraar is verplicht te melden of er een contract is met een zorgaanbieder. Dat is op de internetsite van de verzekeraar te vinden via de Zorgzoeker. Dit overzicht moet definitief en volledig zijn. Is dat niet het geval, dan kan dat worden gemeld bij de NZa.

Bekijk hier de premies per zorgverzekeraar voor 2017.

Bron: www.nza.nl/publicaties/nieuws/De-overstapperiode-wat-moet-u-weten

6 Comments

Door Ger de Leeuw (niet gecontroleerd) op za, 26-11-2016 - 16:49

Weten we zo langzamerhand niet, dat de polissen en voorwaarden zodanig zijn opgesteld, dat een vergelijking niet goed mogelijk is?

Door S.Boukes (niet gecontroleerd) op za, 26-11-2016 - 13:38

Menzis, een verschil van ruim tweehonderd euro per maand.
Woehahaha, daar wil ik wel voor overstappen.

Door Gooische Meren (niet gecontroleerd) op za, 26-11-2016 - 11:35

Wie gaat neuzen tussen de verschillende zorgverzekeringaanbieders en een bepaalde samenstelling wil kiezen, is overal nagenoeg even duur uit. Logisch ook als de zorgkosten als totaal hetzelfde zijn. Zorgverzekeringen zijn dus alleen qua imago anders; een soort van monopolistische concurrentie of zelfs oligoplie!

Wat weer blijkt: zaken van openbaar nut zijn ONGESCHIKT voor de marktwerking cq concurrentie!!!

Door loek (niet gecontroleerd) op za, 26-11-2016 - 11:32

Beste Perry van Dijk,

Wat kleine foutjes. Zekur = Zeker.
Ohra € 17,45 /mnd goedkoper is ruim € 200,00 / mnd moet zijn per jaar.

Verder alles duidelijk.
Gr.

Door Jack (niet gecontroleerd) op za, 26-11-2016 - 06:51

De tekst: Ohra,  is 17,45 euro per maand goedkoper dan die van Menzis, een verschil van ruim tweehonderd euro per maand.
Conclusie: voor niks dus elke maand. Uiteraard: maand moet jaar zijn! ☺ ☺

Door Henk (niet gecontroleerd) op vr, 25-11-2016 - 20:41

Ohra is niet ruim 200 euro per maand goedkoper dan Menzis, maar ruim 200 euro per jaar. Toch een behoorlijk verschil.