‘Parkeren bij ziekenhuizen te duur’

Bij 131 van de 135 ziekenhuizen moet je betalen om te kunnen parkeren. In Amsterdam lopen de tarieven op tot 4 euro per uur.

Dat blijkt uit onderzoek van ouderenbond KBO-PCOB. De ouderenbond vindt dat parkeren bij het ziekenhuis altijd gratis zou moeten zijn. Je hebt als patiënt of bezoeker immers geen keuze. Daarom start de bond handtekeningenactie. Deze petitie staat open voor iedereen die vindt dat de parkeerkosten bij ziekenhuizen in bedwang moeten worden gehouden.

Informeer naar speciale tarieven

Veel ziekenhuizen bieden iets voordeliger week- of maandabonnementen. Daarmee kan je voor een vast bedrag onbeperkt parkeren.
De weektarieven variëren volgens RTLZ dan van 12,50 euro bij het Isala in Zwolle tot 31 euro bij het Radboud UMC in Nijmegen. Dat laatste ziekenhuis vraagt voor een maandabonnement 90 euro.

Sommige ziekenhuizen hanteren abonnementen voor twee weken. Andere ziekenhuizen hebben weer speciale kortingen voor bepaalde patiënten. Het loont dus om te informeren naar de tarieven. Zo kost een dagkaart bij het Groningse UMCG voor bezoekers 20 euro en voor patiënten 5 euro.

Soms vergoedt de aanvullende zorgverzekering een deel van de reiskosten voor ziekenbezoek. De voorwaarden daarvoor verschillen. Informeer bij je zorgverzekeraar.