Veel verzekerden krijgen onverwachte zorgkosten

Een op de drie Nederlanders heeft afgelopen jaar te maken gehad met een onaangename verrassing in de vorm van onverwachte zorgkosten. Voor iets meer dan de helft was dit meer dan 250 euro. Bij één procent was het zelfs meer dan duizend euro.

Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. In 43 procent van de gevallen wist de verzekerde niet dat de kosten buiten de dekking van de verzekering vielen. 27 procent wist niet dat de kosten onder het eigen risico vielen en bij 23 procent ontstonden de kosten omdat de zorgverlener geen contract had met de verzekeraar. Ook blijkt er onvoldoende kennis over de basisverzekering. Slechts de helft weet dat je met een naturaverzekering minder keuzevrijheid hebt bij zorgverleners dan met een restitutieverzekering. Ook weet een groot deel niet dat anticonceptie voor jongeren (18-21 jaar), een stoppen-met-rokencursus en incontinentiemateriaal worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Collectieve verzekering

Iets meer dan de helft van de collectief verzekerden zit al tien jaar bij dezelfde verzekeraar. Voor 93 procent is de belangrijkste reden de lagere premie. Komend jaar wordt de maximale korting voor collectieve verzekeringen verlaagd van tien naar vijf procent. Desondanks denkt driekwart van de respondenten dezelfde korting te ontvangen.

Overstappen

Meer dan de helft van de respondenten wil dit jaar de eigen zorgverzekering vergelijken met andere verzekeringen. Een op de zes verzekerden acht de kans groot daadwerkelijk over te stappen. In de eerste helft van november zullen alle zorgverzekeraars hun premie voor 2020 bekend maken. Overstappen is mogelijk tot het eind van het jaar.

 

Bron(nen):