Veel verzekerden krijgen onverwachte zorgkosten

Een op de drie Nederlanders heeft te maken gehad met een onaangename verrassing in de vorm van onverwachte zorgkosten. Voor iets meer dan de helft was dit meer dan 250 euro. Bij één procent was het zelfs meer dan duizend euro.

Dat blijkt uit een eerder onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. In 43 procent van de gevallen wist de verzekerde niet dat de kosten buiten de dekking van de verzekering vielen. 27 procent wist niet dat de kosten onder het eigen risico vielen en bij 23 procent ontstonden de kosten omdat de zorgverlener geen contract had met de verzekeraar. Ook blijkt er onvoldoende kennis over de basisverzekering. Rekeningen van de fysio zorgen bij één op de vijf ondervraagden voor een verrassing en slechts de helft weet dat je met een naturaverzekering minder keuzevrijheid hebt bij zorgverleners dan met een restitutieverzekering. Ook weet een groot deel niet dat bijvoorbeeld een stoppen-met-rokencursus en incontinentiemateriaal worden vergoed vanuit de basisverzekering.

PlusGezond Zorgverzekering

Bent u nog tevreden met uw zorgverzekering? Plus Magazine heeft onderzoek gedaan onder duizenden lezers en op basis hiervan is een passende aanvullende zorgverzekering samengesteld. Vraag geheel vrijblijvend het informatiepakket aan en ontvang 3 gratis specials.

Collectieve verzekering

Iets meer dan de helft van de collectief verzekerden zit al tien jaar bij dezelfde verzekeraar. Voor 93 procent is de belangrijkste reden de lagere premie. Terwijl het afgelopen jaar  de maximale korting voor collectieve verzekeringen al is verlaagd van tien naar vijf procent.  Desondanks dacht het afgelopen jaar nog driekwart van de respondenten dezelfde korting te ontvangen.

In de eerste helft van november zullen alle zorgverzekeraars hun premie voor 2022 bekend maken. Overstappen is mogelijk tot het eind van het jaar.