Welke hulpmiddelen krijg ik vergoed in 2022 en uit welke regeling?

Voor een aantal hulpmiddelen heb je recht op een vergoeding. Lees hier via welke regelgevingen u mogelijk een vergoeding krijgt in 2022.

Welke regelgevingen zijn er?

In Nederland kennen we verschillende wetten en regelingen om hulpmiddelen (voor een deel) vergoed te krijgen. De vergoeding van een aantal hulpmiddelen is opgenomen in de volgende wetten/regelingen:

- Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
- Wet langdurige zorg (Wlz)
- Zorgverzekeringswet (Zvw)
- Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) en Participatiewet

Of een hulpmiddel wordt vergoed, bepaalt de uitvoerende instantie, zoals een gemeente of zorgverzekeraar. Ook als er een vergoeding is moet je soms een deel zelf betalen. Dat ligt aan de instantie, de regeling, eventuele aanvullende verzekeringen en je eigen financiële situatie. Of een hulpmiddel vergoed wordt, verschilt dus per persoon.

Welke regelgeving geldt voor mij?

Wel kunt u erachter komen vanuit welke wet of regelgeving uw hulpmiddel vergoed zou kunnen worden. Een overzicht van de hulpmiddelen per regelgeving.

Wmo: voor mensen die hulp nodig hebben om thuis te kunnen blijven wonen
Hulpmiddelen die nodig zijn voor de zelfredzaamheid, het huishouden en mobiliteit/beweging in en om de woning. Of je deze vergoed krijgt, bepaalt de gemeente. Het gaat dan om de volgende hulpmiddelen:

• aanpassen vervoer (auto of fiets) 
• aanpassen woning (bijv. traplift)
• rolstoel
• scootmobiel

Wlz: voor mensen die 24 uur per dag zorg of toezicht nodig hebben
De volgende hulpmiddelen worden wellicht vergoed vanuit deze regelgeving:

• een rolstoel en de daarbij behorende voor de verzekerde noodzakelijke aanpassingen,
• een aan de aandoening, beperking of handicap van de verzekerde aangepaste scootmobiel
• een aan de aandoening, beperking of handicap van de verzekerde aangepaste niet algemeen gebruikelijke fiets.

Zvw: aankloppen bij de verzekeraar 
Sommige hulpmiddelen worden regelmatig uit het basispakket van je ziektenkostenverzekering vergoed. Een vergoeding geldt wellicht voor:

• hulpmiddelen voor ademhaling
• compensatie van spraakbeperkingen
• hulpmiddelen bij diabetes
• hulpmiddelen voor het bewegingssysteem
• hulpmiddelen bij bewustzijnsstoornissen
• prothesen en pruiken
• schoenvoorzieningen
• hulpmiddelen voor verzorging en verpleging op bed
• verzorging- en verbandmiddelen
• visuele hulpmiddelen
• voedingshulpmiddelen

De zorgpolis geeft aan waar en onder welke voorwaarden een bepaald hulpmiddel verkrijgbaar is. Er kan ook om een eigen bijdrage worden gevraagd. Voordat er een hulpmiddel aangeschaft wordt, moet er eerst toestemming gevraagd worden aan de zorgverzekeraar.

Eenvoudige loophulpmiddelen, zoals rollators, krukken en looprekken, zitten niet (meer) in het basispakket van de zorgverzekering. Wel kan het zijn dat u een aanvullende verzekering heeft afgesloten voor dit soort hulpmiddelen. Dat kunt u zelf nagaan bij uw verzekeraar. Er zijn zorgverzekeraars die een vergoeding bieden voor hulpmiddelen waarvoor je een eigen bijdrage betaalt: een overzicht.

WIA/Participatiewet: hulpmiddelen voor werk of studie
• computeraanpassingen
• houding-ondersteunende stoel
• verstelbaar bureau
• auto-aanpassingen
• orthopedische werkschoenen

Meer informatie over eventueel vergoede hulpmiddelen vanuit de WIA vind je op www.uwv.nl. Lees meer over de Participatiewet op www.regelhulp.nl. 

Bron: www.hulpmiddelenwijzer.nl

29 Comments

Door ineke spies (niet gecontroleerd) op di, 12-11-2019 - 17:45

ik woon in almelo de mantelzorg krijgt hier niets nog geen bloemetje schandalig er zijn gemeentes die 20 euro doen maar ook gemeentes 300 en hier niets hoe kan dit

Door N.J. Roskam (niet gecontroleerd) op do, 7-11-2019 - 10:55

Ik ben mantelverzorger van mijn partner. Is iets geregeld voor de mensen die 24 per dag klaar (moeten) staan en waarvan andere direct betrokkenen net doen alsof ze niet zien dat er veel extra zorg nodig is.
Wij hebben niets geregeld en ik zou zo à la seconde kunnen vertrekken.

Door Marijke (niet gecontroleerd) op do, 7-11-2019 - 09:13

Ik ben 63 jaar en afhankelijk van een Scootmobiel. Heb een deeltaxipasje en Valyspasje via de WMO. Krijg best veel vergoed eigenlijk. Maar ik ontvang wel een uitkering van de bijstand als allenstaande die niet meer kan werken. Dus armoede helaas

Door bernsen. (niet gecontroleerd) op do, 7-11-2019 - 01:54

waarschijnlijk betalen wij OOK voor de zogenaamde asielzoekers. (gelukszoekers) Nooit hier belasting of zo betaald en nu van alles genieten zolang wij maar betalen!
Daar lijkt het wel op

Door Ferry (niet gecontroleerd) op wo, 6-11-2019 - 14:40

Wat ik graag krijg is tijd. Het vervangen van jou is een deel vertrouwen dat niet te vervangen is. De tijd is lastig m.b.t. vergoeding. Dat je zelf bepaalde dingen in je eigen huis niet kan doen (dus niet voor degene waar je zorg voor draagt) wordt erbij vergeten. Als je dan tijd hebt dan heb je geen geld. Je wordt nog eens extra gestraft als je kinderen hebt, dan mag je als ze 18 worden ook nog eens de zorgkosten voor hen afdragen dus gaat er nog meer geld af. Ik lees wat je allemaal kunt krijgen waar je niets aan hebt (blijkbaar begrijpt niemand in de zorg dat de mantelzorg dit onbetaalde werk doet vanuit het vertrouwen en de band die je hebt). De dingen die de mantelzorger moet laten liggen wat tijd en meer betreft, kun je niet meer terug halen. Ik vraag me af wat er daarvoor in de pen zit, gezien er bij mij thuis veel dingen zijn blijven liggen (ik werk, ben mantelzorger en heb een vrouw die ernstig ziek is geweest en heb dus veel moeten laten liggen waardoor mijn huis een rommel is geworden en aan verbouwing toe is.)

Door M. van Son (niet gecontroleerd) op wo, 6-11-2019 - 13:25

Jammergenoeg wordt benzinegeld niet meegenomen. Ik verzorg mijn moeder, samen met mijn broer 24/7 en kom om de week een week naar Breda om voor haar te zorgen. Dat kost iedere keer 150 km aan benzine. Doe dit al 26 maanden, dus rekent u maar uit. Voor de staat is dit lekker goedkoop, maar de benzineprijs is gestegen, mijn eigen sociale leven staat op 0, mijn huwelijk staat onder stress en ook mijn gezondheid lijdt hier onder. Het is je moeder, dus je doet 't gewoon. Maar in mijn achterhoofd wel met dát idee dat de mensen van de EU in Brussel lekker hun zakken verder kunnen vullen over de rug van alle mantelzorgers. Die gedachte maakt me óók nog boos!

Door Ans Janssens (niet gecontroleerd) op ma, 8-4-2019 - 17:09

Ook jk heb gehoor problemen,daar mag men zich wel eens over buigen,erg angstig vooral als je maar alleen bent wil je extra aanpassingen ga er maar flink voor sparen.

Door jan (niet gecontroleerd) op zo, 23-9-2018 - 20:41

de gemeenten verduisteren geld door een gedeelte naar andere potjes te sluizen.het zou terug moeten naar de overheid.en in iedere gemeente zouden dezelfde regels moeten gelden,wel zo eerlijk.

Door marga (niet gecontroleerd) op zo, 23-9-2018 - 17:59

Ben het met velen bij het commentaar eens . aan de andere kant ben ik ook afhankelijk van veel hulp op verschillende manieren en krijg best veel >Alleen je hebt erg weinig keuze welke hulpmiddelen je graag wilt en waarvan je weet dat je er heel veel plezier van hebt en je onafhankelijkheid er beter door kunt behouden. Ik wilde heel graag een scootmobiel die ik mee kon nemen in mijn auto en daar ook een aardig eindje mee kon rijden maar die kreeg ik niet omdat er aanpassingen in de auto moesten komen
Gek genoeg was dit niet het geval men geeft alleen wat men kwijt wil maar luistert niet
Nu ben ik wel geholpen met een enorme scootmobiel maar kom het dorp niet meer uit. En een pas voor de valys of regiotax krijg ik niet omdat ik een auto heb(14 jr oud) Waar mijn nieuwe scootmobiel niet in kan en regiotax kost een vermogen zonder pas
terwijl in een naburige stad men wel een pas krijgt voor beide ook al heb je een auto Dus WMO meet met meerder maten dat is toch raar
En zo werken zij dan mee om ons achter het bewuste plantje te krijgen

Door Reitsma de vries (niet gecontroleerd) op zo, 23-9-2018 - 16:28

Ik ben ook al jaren bezig met gemeente betreffende aanvraag inloop douche aangezien ik 4 treden van de trap ben gevallen en daardoor 4 wervels heb gebroken.hele rechterkant van lichaam doet heel veel pijn,kan vaak niet op benen staan en bewegen,lig al jaren praktisch de hele dag op bed
Gemeenten heeft als antwoord,ga maar naar een 55plus woning,of je dat allemaal kan betalen van een weduwenpensioen moet je zelf maar uitzoeken
M.a.w.discussie gesloten,zoek het maar uit