Zieken betalen soms duizenden euro's extra kosten

Wie een aandoening of een beperking heeft, maakt vaak extra kosten buiten de zorgverzekering en het eigen risico om. Die bijkomende kosten lopen soms in de duizenden euro's.

Dit blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder achtduizend mensen. Drie op vier deelnemers aan het onderzoek heeft vorig jaar naast de zorgverzekering en het eigen risico ook andere zorgkosten gehad. Het gaat om betalingen voor medicijnen, pijnstillers, vitaminen en wondverzorgingsproducten. Ook voor mondzorg, bril of contactlenzen, hulpmiddelen en fysiotherapie wordt vaak bijbetaald.

Bijkomende kosten

Bijna de helft van de deelnemers heeft daarnaast te maken met bijbehorende kosten vanwege hun aandoening of beperking. Het gaat dan om vervoerskosten, huishoudelijke hulp, hulpmiddelen bij het lopen of aangepaste voeding of woning. Die bedragen kunnen flink oplopen. Deze kosten leiden ertoe dat mensen soms zorg uitstellen.

Ruim een kwart van de deelnemers aan het onderzoek heeft wel eens afgezien van zorg vanwege de kosten. De bijkomende en/of extra zorgkosten beperken mensen in hun sociale leven. Ze gaan niet of minder met vakantie, zien af van uitjes, missen feestjes in de familie of kopen alleen de hoogstnoodzakelijke kleding en voedsel.

Bron(nen): Patiëntenfederatie