ZorgkaartNederland vermeldt wachttijden

ZorgkaartNederland vermeldt sinds deze maand de wachttijden van alle ziekenhuizen en zelfstandige klinieken in Nederland op één pagina. Zorgaanbieders van medisch-specialistische zorg waren al verplicht de wachttijden op de eigen website te vermelden. Door een wijziging van de regelgeving kunnen nu alle wachttijden op één plek bij elkaar worden gebracht.

Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die samen met Patiëntenfederatie Nederland zorgt voor de uitvoering. Op 17 augustus hadden 84 procent van de ziekenhuizen hun wachttijden aangeleverd bij de NZa. Daarmee is van 147 ziekenhuislocaties bekend wat de wachttijd is voor de polikliniek, de diagnostiek en de behandeling. Ook de helft van de zelfstandige klinieken heeft de informatie aangeleverd. Het gaat hier om 387 locaties.

De NZa wil dat alle ziekenhuizen en zelfstandige klinieken informatie aanleveren, maar op dit moment is de NZa tevreden met de huidige aantallen, gezien de zomervakantie. Ziekenhuizen en klinieken moeten iedere twee weken hun gegevens aanleveren, zodat de wachttijden actueel zijn.

Een patiënt kan op de ZorgkaartNederland zien waar hij het snelst geholpen kan worden. De patiënt kan dan de zorgverzekeraar vragen om zorgbemiddeling en kijken of de behandeling elders ook verzekerde zorg is. Dit najaar gaan zorgaanbieders van medisch-specialistische zorg aan de slag om zorg in te halen die vanwege corona is uitgesteld. Actueel inzicht in wachttijden is daarbij essentieel.

De wachttijden zijn hier te vinden: www.zorgkaartnederland.nl/wachttijden

Bron(nen):
Trefwoorden: