Zorgverzekering 2015: wat gaat er veranderen?

De deskundige legt uit

We horen het al het hele jaar; de zorgverzekering zal in 2015 wéér duurder en anders worden. Deskundige Erik Hordijk legt uit.

Het eigen risico gaat omhoog, zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering zal veranderen en verder zijn er grote veranderingen op het gebied van AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Allemaal niet zo leuk natuurlijk, daarom is het belangrijk om te weten wat er precies verandert, zodat u weet waar u aan toe bent en eventueel nog voor de jaarwisseling kunt overstappen naar een andere verzekeraar.

Wat wordt er anders?

Het is inmiddels bekend dat de premies zullen stijgen met ongeveer € 110,- en het bedrag voor het verplicht eigen risico stijgt naar € 375,-. Half november zullen de zorgverzekeraars hun exacte premies bekend maken.

Verder veranderen de volgende punten:

 • AWBZ
  De AWBZ komt te vervallen en wordt vanaf 1 januari 2015 de Wet Langdurige Zorg, ofwel WLZ. Een gedeelte van de uitvoering van de WLZ wordt door de gemeenten gedaan, daarbij wordt geprobeerd de zorg zoveel mogelijk op de behoefte van patiënt af te stellen. Aspecten van de AWBZ die voorheen onder de basisverzekering vielen, worden vanaf komend jaar geregeld door de zorgverzekeraar.
   
 • WMO
  De WMO wordt op dit moment uitgevoerd door de gemeenten. Dat blijft ook zo in 2105 met dit verschil dat de gemeenten nog meer verantwoordelijkheden krijgen en het budget voor huishoudelijke hulp kleiner wordt. Valt u onder de WMO dan zal de gemeente contact met u opnemen indien er voor uw persoonlijke situatie zaken veranderen. Samen met u zal er gekeken worden naar welke zorg u nodig heeft.
   
 • PGB
  Ook in 2015 kunt u nog kiezen voor een Persoonsgebonden Budget (PGB) in plaats van zorg. Maar hoe u betaald krijgt, gaat wel veranderen. De eisen voor PGB worden aangescherpt en het geld wordt niet meer op uw bankrekening gestort maar direct aan de zorgverlener van uw keuze betaald. De Sociale Verzekeringsbank zal daarvoor zorgdragen.
   
 • Psychische hulp voor kinderen
  Dit wordt niet meer vanuit de basisverzekering vergoed.
   
 • Reiskostenvergoeding orgaandonoren
  Reiskosten die orgaandonoren maken worden vanaf komend jaar door hun eigen verzekeraar vergoed.

Overstappen naar een andere verzekeraar?

Elk jaar worden de nieuwe premies bekend tussen half oktober en half november. U krijgt in die periode dan ook een nieuw aanbod van uw verzekeraar voor het komende jaar. Vanaf die tijd kunt u ook premies en dekking van verschillende verzekeringen gaan vergelijken. Het is slim om dat ook te doen, want de ene verzekeraar is goedkoper dan de andere en er kunnen ook verschillen in dekking zijn. Welke verzekeraar de beste optie is, hangt daarom ook af van uw persoonlijke situatie. Wilt u graag overstappen? Veel verzekeraars hebben een overstapservice die alles automatisch voor u regelt! Regelt u de overstap liever zelf? Zorg dan dat u vóór 1 januari uw huidige verzekering heeft opgezegd.

Erik Hordijk is oprichter en mede-eigenaar van Verzekeringssite.nl, nu HoyHoy.nl waar u polissen van allerlei verzekeringen met elkaar kunt vergelijken.

Wilt u zelf zorgverzekeringen vergelijken?

Gebruik de vergelijker op PlusOnline en sluit direct af >>