Hyperhidrosis: overmatig zweten

Als u meer zweet dan u lief is

Getty Images

Iedereen zweet, maar als u zonder inspanning veel zweet noemen we dit overmatig transpireren. Veel zweten is vaak vervelend en onaangenaam door de grote hoeveelheid vocht en de zweetgeur. Soms gaat het alleen om transpireren van de handen, voeten of oksels. Soms ook om het hele lichaam.

Mensen met hyperhidrosis zweten veel meer dan nodig is om hun lichaamstemperatuur constant te houden. Bij sommige mensen is hyperhidrosis aangeboren, maar het uit zich pas vanaf de puberteit. Er kan ook sprake zijn van een zenuwafwijking die pas later in het leven ontstaat. Toch zijn er ook veel mensen die overmatig zweten zonder een aanwijsbare oorzaak.

Wanneer alle zweetklieren over het hele lichaam overmatig actief zijn, ligt de oorzaak meestal bij een onderliggend probleem. Je kunt hierbij denken aan overgewicht, de overgang, een (chronische) infectie, hormonale ziekten, kanker, of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Hyperhidrosis kan ook ontstaan onder invloed van psychische factoren.

Symptomen

Overmatig zweten en hyperhidrosis kunt u herkennen aan veel zweten zonder inspanning. U heeft continu vochtige handen of voeten en op uw kleding zijn vaak vochtplekken zichtbaar, vooral onder de oksels en op de rug. Sommige mensen moeten meerdere malen per dag schone kleren aantrekken.

Daarnaast zijn vochtige voeten kwetsbaar voor schimmelinfecties en verspreiden ze vaak een onaangename geur. Klamme handen zijn vooral onhandig bij het vasthouden van voorwerpen en vervelend bij het schudden van handen.

Overmatige transpiratie kan leiden tot emotionele en psychosociale problemen, waaronder verminderd zelfvertrouwen, sociaal isolement en depressie. Naast de psychologische gevolgen kan overdreven zweten ook leiden tot een geïrriteerde huid, bijvoorbeeld in de liezen.

Zelf doen

Met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes komen sommige mensen al een heel eind bij het bestrijden van overmatig zweten. Hygiëne is hierbij van groot belang. Was u regelmatig, zonder al te veel zeep, spoel zeepresten goed weg en droog uw voeten zorgvuldig af. Ook dagelijks schone, losse, katoenen kleding aan trekken helpt. Bij zweetvoeten is daarnaast van belang om veel op blote voeten te lopen en leren schoenen te dragen.

Ook het gebruik van deodorant of een andere anti-zweetmiddel lijkt noodzakelijk. Daarnaast is het aan te raden om de omgevingstemperatuur zo koel mogelijk te houden. Zorg ook voor een goede ventilatie. Door voeding die transpiratie veroorzaakt en stress te vermijden kunt u ook proberen het zweten in de hand te houden.

Arts

Als u zelf niet voldoende resultaat bereikt bij het tegengaan van het transpireren is het aan te raden om een bezoek aan uw huisarts te brengen. Meestal wordt de oorzaak niet gevonden, maar de huisarts beschikt wel over een aantal middelen die goed kunnen werken. Zo kan de arts u medicijnen voorschrijven zoals een ACE-remmer, betablokker of anticholinergica. Ook zijn er een aantal andere mogelijkheden waaronder botoxinjecties en een operatie.

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Huidinfo
  • Consumentenbond