8 oorzaken van nachtzweten

Slaapapneu of een infectie?

Zweten doet iedereen en gedurende de hele dag. Het is nodig om de warmte in je lichaam te reguleren. Maar als je 's nachts in bed ligt en je nachtkleding is volledig klam en nat en zelfs je lakens zijn helemaal vochtig, dan heb je last van nachtzweten. Hoe ontstaat nachtzweten en wat kun je er aan doen?

Zweten is iets dat het lichaam van nature doet om er voor te zorgen dat je lichaamstemperatuur geregeld wordt. Door te zweten raak je overtollige warmte kwijt. De meeste mensen beginnen te zweten bij inspanning of als de temperatuur hoog is, maar er zijn ook mensen die zweten zonder inspanning. Dit wordt hyperhidrosis genoemd. Bij nachtzweten is er sprake van overmatig zweten tijdens de slaap. Het is normaal dat je zweet tijdens de slaap, bijvoorbeeld op een warme zomeravond of als je te veel beddengoed gebruikt. Maar als je last hebt van nachtzweten komt dit niet door een warme slaapkamer.

Er zijn veel verschillende oorzaken van nachtzweten. Om de oorzaak te vinden, kun je het beste een arts raadplegen. Deze zal bepalen of een medische aandoening verantwoordelijk is voor het nachtelijke zweten.

Enkele bekende oorzaken van nachtelijk transpireren zijn:

1. Menopauze

Tijdens de overgang kun je last hebben van opvliegers die vaak ook 's nachts optreden. Dit is een veel voorkomende oorzaak van nachtelijk zweten bij vrouwen.

2. Infecties

Alle infecties, die koorts veroorzaken, kunnen leiden tot nachtelijk transpireren. Het is ook een symptoom van een HIV-infectie.  

3. Idiopathische hyperhidrosis

Bij idiopathische hyperhidrosis is de oorzaak onbekend. Mensen met hyperhidrosis zweten veel meer dan nodig is om hun lichaamstemperatuur constant te houden. Continu zweten, vooral van de oksels, de handpalmen of de voetzolen, is het gevolg. De klachten ontstaan op tienerleeftijd en houden vaak tientallen jaren aan.

4. Kanker

Nachtelijk zweten is een vroeg symptoom van sommige vormen van kanker. De meest voorkomende vorm van kanker die in verband wordt gebracht met nachtelijk zweten is lymfoom. Vaak hebben mensen met ongediagnosticeerde kanker ook andere symptomen, zoals onverklaarbaar gewichtsverlies en koorts.

5. Medicijnen

Bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld antidepressiva, hebben als bijwerking nachtzweten. Zo'n 8 tot 22 procent van de mensen die antidepressiva slikken hebben last van nachtzweten. Ook geneesmiddelen om koorts te verlagen, zoals aspirine en paracetamol, kunnen nachtzweten veroorzaken.

6. Hypoglykemie

Een te lage bloedsuikergehalte, oftewel hypoglykemie, kan ook zweten veroorzaken. Hypoglykemie is een tijdelijk verschijnsel dat bijna niet voorkomt bij gezonde mensen en vooral voorkomt bij mensen met diabetes. Andere symptomen die optreden bij hypoglykemie zijn: vermoeidheid, concentratiestoornissen, trillen, hoofdpijn, duizeligheid, honger en geeuwen.

7. Hormonale aandoeningen

Nachtzweten is tevens een symptoom van een aantal hormonale aandoeningen, waaronder feochromocytoom, het carcinoïd syndroom en hyperthyroïdie.

8. Slaapapneu

Een veel voorkomende oorzaak van nachtzweten is slaapapneu, ook wel het obstructief slaapapneusyndroom, afgekort OSAS. Bij deze aandoening heb je last van ademstilstanden tijdens het slapen. Deze kunnen optreden doordat de spieren tijdens de slaap ontspannen. Hierdoor kunnen de tong en zachte delen in de keel de ademhaling blokkeren. Ademen vergt dan veel meer van je lichaam. Hierdoor kun je flink gaan zweten, vooral rond de schouders en nek.

10 Comments

Door Morgaine (niet gecontroleerd) op vr, 20-9-2019 - 13:34

Mijn huisarts nam mij niet serieus en het bleek kanker te zijn. Ik ben verpleegkundige op oncologie, werkte dgls met chemo en radiotherapie ,alle klachten wezen erop dat het fout was. Denk zelf na! U heeft recht op second opion! Mijn huisarts heeft nooit excuses aangeboden of gebeld toen ik chemo kreeg en dat doet nog het meeste pijn. Vertrouw uzelf, het is uw lichaam, second opinion!!!

Door d (niet gecontroleerd) op di, 29-5-2018 - 12:44

bij artikelen over b.v. beweging, voeding, wordt er nooit gesproken over leeftijd.
wat beweging betref ( in het laatste nummer) vrouwen van 40, 40 60, 70, 80,?
Ik heb zelf een stappenteller en loop nogal wat trappen op, een woning met 3 verdiepingen, genoeg beweging dus.
P.s. ik ben 80 jaar

Door Angela (niet gecontroleerd) op zo, 27-5-2018 - 11:09

Ik heb er ook last van en dacht inderdaad aan hypo's. na controle van mijn bloedsuiker bleek juist dat die nuchter, te hoog was en nu 3 weken later is ie door mijn eetwijze te veranderen en medicatie weer normaal, maar die klachten bleven.....Bij mij in de familie komen schildklierafwijkingen voor, maar de dokter luistert niet, wil er geen testen voor laten doen, en ik word alsmaar banger. Mijn bloeddruk is ook te hoog, nu wil hij wel dat ik iets aan die bloeddruk doe, maar kijkt dus niet naar de rest van mijn klachten.......Ik ga wel naar een Alternatieve behandelaar, die kijken tenminste naar het hele plaatje, dokters hebben het tegenwoordig te druk en daardoor zien ze van alles over het hoofd.

Door Jose (niet gecontroleerd) op di, 24-1-2017 - 23:55

Klopt.. miste het ook al! Vooral tijdens of na de overgang

Door Pieter (niet gecontroleerd) op di, 24-1-2017 - 14:46

Overmatig alcoholgebruik ontbreekt zeer tenonrechte aan dit lijstje!

Door Dick (niet gecontroleerd) op zo, 12-6-2016 - 13:37

...maar als je hoofd snachts veel zweet verliest dan kan het wel eens zijn dat je suikerziekte hebt. Informeer dan altijd je huisarts.

Door FF (niet gecontroleerd) op zo, 12-6-2016 - 12:35

wat je er aan kan doen, stond al in de eerste zin. Naar je huisarts gaan. Daar begint de eerste stap om te bekijken, waar het nachtzweten mogelijk vandaan komt.

Door fpo (niet gecontroleerd) op zo, 12-6-2016 - 10:17

Wat mij altijd opvalt in de reguliere benaderingen van klachten, is dat het om symptomen gaat, en niet om oorzaken. Bijvoorbeeld: de menopauze. Natuurlijk is het niet de menopauze zelf, maar als gevolg van hormoonveranderingen (waar een heleboel vrouwen helemaal geen last van hebben) zijn bepaalde producten in de voeding oorzaak van zweten, plus andere menopauze klachten. Vooral koffiedrinken heeft daar heel sterk effect op. Is in dit voorbeeld dan de menopauze de oorzaak? Natuurlijk niet, het is de koffie! Weglaten van koffie uit het dieet geeft snel resultaat, onderzoek maar zelf. Geldt overigens voor vele andere klachten ook, dat koffie daar de oorzaak van is...

Door Hades (niet gecontroleerd) op zo, 12-6-2016 - 09:55

Beste Jaapi, moeten we alles voorkauwen. Als je denkt dat er iets mis is met je gezondheid, dan ga je naar de huisarts. Simpel toch. Of kijkt u liever op internet? Want daar staat de waarheid, toch. Voor oplossingen ga je naar de huisarts. Panklare oplossingen kunnen hier niet gegeven worden. Ieder mens is anders.

Door Jaapi (niet gecontroleerd) op di, 28-7-2015 - 00:22

,en wat je eraan kunt doen, afijn, geen woord over wat je er aan kunt doen