Toch opereren aan aambeien?

Ik heb al heel lang last van aambeien, ooit ontstaan na bevallingen. Ongeveer twintig jaar geleden ben ik daarvoor behandeld met de elastiekjes-methode. Dit heeft niet geholpen. Uit angst heb ik toen ook geen operatie ondergaan. Ik ben inmiddels 67, en nog steeds huiverig voor een operatie omdat ik hoorde dat je er incontinent van kunt worden. Ook schijnen aambeien vaak gewoon terug te komen. Wat moet ik nu?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Incontinent worden door een behandeling van aambeien is een achterhaald idee. Vroeger bestond de behandeling weleens uit het oprekken van de kringspier, waarna er een behoorlijke kans was dat de ontlasting daarna wat te gemakkelijk kwam. Dit wordt nooit meer gedaan.

Nu is de elastiekjes-methode, of een andere techniek waarbij de bloedvaten die naar de aambei gaan worden afgesloten zodat de aambei verschrompelt, inderdaad gebruikelijk. Daarbij bestaat geen kans op incontinentie.

Een grote aambei moet soms worden weggesneden. Voor een goed advies moet een chirurg kijken wat er aan de hand is. De behandeling van aambeien is in twintig jaar sterk verbeterd, dus misschien hebt u er wel wijs aan gedaan af te wachten.

Het klopt dat aambeien vaak weer terugkomen, maar dat gebeurt vooral als de oorzaak niet wordt verholpen. Bij u ontstonden ze na bevallingen en dat zal wel niet meer gebeuren.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

7 Comments

Door Bregje (niet gecontroleerd) op do, 30-8-2018 - 10:07

Ik ben eergisteren geopereerd aan aambeien. Zelfde verhaal, ontstaan na bevalling. 3 keer elastiekjes gehad. Inmiddels 64 jaar. Ik zag enorm op tegen operatie door alle verhalen over hoe enorm pijnlijk het zou zijn. Maar het valt me 200% mee. Ik ben geopereerd onder volledige narcose. Voordelen daarvan zouden zijn dat je dan volledig stil ligt bij deze preciezie-operatie, en daarna meteen weer kunt plassen. Bij ruggeprik is soms cartheder nodig om te plassen na de operatie. Ik weet nog niet wat het resultaat is van de operatie, maar wat de na-pijn betreft, dat valt mij dus heel erg mee.

Door Diana (niet gecontroleerd) op vr, 17-11-2017 - 10:15

Ik heb dat ook gehad na de bevalling dit werkt heel goed HELMKRUID. Dit drink je als thee een week en dan voel je dat ze slinken komen ze weer terug of de jeuk ervan dan. Drink je het weer een week. 3 eetlepels in kokend water. Theepot vol maken met water. 3 kopjes per dag drinken. Als je er 1 kopje uit haald dan giet je weer een kopje water toe. De 3 de dag doe je nog eens 3 eetlepel kruid toe dan doe je weer het zelfde als eerst

Door vadim den Ouden (niet gecontroleerd) op zo, 17-5-2015 - 21:54

Bij mij weg gesneden onder narcose wel heel veel pijn gehad, maar later geen last meer gehad, moet nog wel voorzichtig zijn met harde ontlasting.

Ben wel iets incontinent geworden, m,n blaas is op gehaald, maar dat helpt even, en komt weer gewoon terug, sterkte iedereen

Door Ad (niet gecontroleerd) op ma, 20-4-2015 - 00:03

Koop een WC douche voor koud water kosten minder dan 100 euro en u bent binnen 1 maand van alle ellende verlost.zie WC douche bij Google.

Door francis (niet gecontroleerd) op do, 2-4-2015 - 23:26

Ben drie jaar geleden met een nieuwe methode geopereerd.
De pakrivan methode.Hierbij wordt niet gesneden.
Eerder een aantal malen met elastiekjes geholpen, maar dat hielp niet genoeg.
Tot nu toe heeft de ingreep onder verdoving van een ruggeprik goed geholpen.
Verder gebruik ik sindsdien dagelijks vezels op doktersvoorschift.

Door C.W. Burggraaf (niet gecontroleerd) op do, 2-4-2015 - 18:55

Ik had al jaren last van makkelijk naar buiten komende aambeien. met elastiekjes af laten binden. Na 6 weken een enorme na bloeding.Aambei niet weg. Daar na geopereerd en ruggeprik gehad. operatie goed verlopen. Het lid teken bijna rond om zit weinig rek in, moet ontlasting een beetje dun houden, Verder geen problemen.

Door H.trijber (niet gecontroleerd) op do, 2-4-2015 - 12:53

Ongeveer 30 jaar geleden ben ik geopereerd aan enorme aambeien, ze zijn totaal weggesneden onder narcose. Een weekje even vervelend, maar daarna is het ook echt verdwenen. Ik heb er nooit meer last van gehad.
Ik kan het iedereen aanraden, elastiekjes werken niet.