Top 5 duurzame restaurants

Restaurants zijn steeds meer met 'duurzaamheid' bezig. Op iens.nl kunnen zij aangeven welke duurzame initiatieven ze hebben en krijgen aan de hand daarvan een zgn. duurzaamheidsscore. In deze top 5: vijf restaurants met een hoge duurzaamheidsscore waar je ook nog eens heel goed kunt eten.

Bij Jammo Já in Beesd meent men te weten 'hoe het hoort'. Ze gebruiken seizoensgebonden, biologische producten, houden bij het inkopen van vlees rekening met het dierenwelzijn, hebben meerdere vegetarische gerechten op de kaart staan en hebben een MSC-keurmerk. Dit garandeert dat ze alleen vis gebruiken van erkende duurzame visserijen. Deze kieskeurigheid is natuurlijk typisch Italiaans, alleen het 'beste' is goed genoeg om mee te koken. De gerechten die Giovanni en Salvatore serveren zijn zeer gevarieerd. Hier wordt met veel liefde gekookt, en het eten is ook nog betaalbaar.

Restaurant Sfeerlijk in Sprang Capelle is nog maar een paar maanden open en staat nu al op menig favorietenlijstje van duurzaamheid-liefhebbers. Hun gasten prijzen ze om het gebruik van biologische producten: vlees van dieren die een 'goed leven' hebben gehad, groenten die nog 'echt naar groenten smaken' en vis die op een duurzame wijze is gevangen. De bediening weet wat er op het bord ligt en vertelt daar graag over. De belofte die ze met hun naam doen (sfeervol en heerlijk eten) wordt ruimschoots ingelost. Een aanwinst waar men in de regio blij mee is.

Dat ze bij Vincent Eilandkeuken in Den Burg de natuur waarderen is niet zo verwonderlijk. Het restaurant ligt aan de rand van de Texelse dennen en geeft uitzicht op een weelderig groene kleurenpracht. Het eiland behandelt ze goed. Het zit vol authentieke ambachtsbedrijven, de lammeren staan in de wei en ook de zee zit vol zaligheden. Vincent eert de 'gulle natuur' door naar eigen zeggen alles met de grootste zorg te bereiden en het beste in zijn ingrediënten naar boven te halen. De ideale plek om na een lange fietstocht de inwendige mens te verwennen? Probeert u het eens uit.

Top 5 duurzame restaurants

  1. Restaurant Sfeerlijk – Frans, Sprang Capelle (88% duurzaam)
  2. Vincent Eilandkeuken – Internationaal, Den Burg (81% duurzaam)
  3. Jammo Já – Italiaans, Beesd (81% duurzaam)
  4. Restaurant Le Bon – Frans, Alkmaar (81% duurzaam)
  5. De Nonnerie –Frans, Maarssen (75% duurzaam)

Bron(nen):
  • IENS