Test: de beste appelmoes

Veel Nederlanders zijn dol op appelmoes. Hoe zoeter, zo blijkt, des te lekkerder. Je kunt het natuurlijk zelf maken van verse appels, maar het is wel zo gemakkelijk om in de supermarkt een pot te kopen. De beste is...

...Hak Appelmoes Light. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Hak Appelmoes Light (€1,50, 700 gram) is volgens het smaakpanel met 66 deelnemers, de lekkerste appelmoes. Hij is heerlijk zoet. Een echte topper. De proevers geven deze appelmoes een 7,6 en dat is net iets meer dan 4 andere varianten appelmoes (AH Basic, Plus extra, Hak extra en Coroos) die een 7,5 van de proevers krijgen.

De Hak Appelmoes Light heeft de juiste dikte en structuur. Hij is geschikt voor echte zoetekauwen. Van nature bevat deze appelmoes 9,5 procent suiker. De fabrikant heeft ook nog eens zoetstoffen toegevoegd. Op het onderdeel suiker scoort deze appelmoes ook als beste. Dat wil zeggen dat deze appelmoes het minste suiker bevat.

Biologisch

De beste biologische appelmoes is Bio+ (€1,70 voor 710 gram), die een 6,9 krijgt voor de smaak. De biologische appelmoes van Aldi en Lidl smaken beter (de testers geven een 7,3), maar komen slechter uit de test omdat ze meer suiker bevatten, namelijk 15 en 17 gram per 100 gram. Ook andere biologische appelmoes komt slecht uit de test doordat ze relatief veel suiker bevatten.

Suiker

De komende jaren zal de hoeveelheid suiker in appelmoes stapsgewijs worden verlaagd naar maximaal 13,5 gram in november 2020. De geteste appelmoes zonder toegevoegde suiker zit gemiddeld nu al op 11 gram. De producten met toegevoegde suiker op 14,2 procent.

Bron: Consumentenbond