Test: de beste duurzame filterkoffie

Filterkoffie
Getty Images

Veel mensen drinken het liefst gewoon een kopje ouderwets filterkoffie. Veel koffiemerken hebben tegenwoordig een duurzaamheidskeurmerk. Wie op zoek is naar de lekkerste duurzame filterkoffie haalt met...

...Perla van Albert Heijn (Mild/goud en Aroma/rood) en Ekoplaza (Dark roast/intense) de beste in huis.

Dat blijkt uit een test in de nieuwe Consumentengids. De koffie van Albert Heijn steekt boven de rest uit. AH Perla Biologisch Aroma (¢7,00 per pond) is de enige filterkoffie in de test die de maximale vijf sterren krijgt van het testpanel. De AH Perla Huisblend Mild (¢8,00 per pond) is de enige met vier sterren. Alle andere koffiesoorten krijgen maximaal drie sterren. Bij Dark Roast/intense is Ekoplaza Dark Roast (¢10,00 per pond) de enige met drie sterren voor de smaak. 

Topkeurmerk

In de test zijn alleen filterkoffies meegenomen die een ´topkeurmerk´ hebben: Rainforest Alliance of Fairtrade. Dat eerste keurmerk is gefuseerd met UTZ en gaat verder onder de naam Rainforest Alliance. Het keurmerk richt zich op behoud van bossen en bescherming van natuurlijke ecosystemen met hoge biodiversiteit. Er is ook ruime aandacht voor sociale omstandigheden, zoals een eerlijke prijs en een verbod op kinder- en dwangarbeid. 

Fairtrade, het vroegere Max Havelaar, is een ontwikkelingsmodel waarbij ook boeren in een afhankelijke positie zich kunnen aansluiten. Ook hier gelden vergaande eisen op sociaal vlak. De milieueisen zijn gericht op behoud van ecosystemen. Ze zijn minder streng dan de eisen van Rainforest Alliance. 
Opmerkelijk is dat de grote merken Douwe Egberts, Kanis & Gunnink, Van Nelly en Illy meestal geen van beide topkeurmerken hebben, waardoor ze in de test ontbreken. 

Bron: Consumentenbond

Auteur