Test: de beste navigatie-app

Jarenlang had iedereen losse navigatie in de auto, later vaak een ingebouwde. Tegenwoordig kun je eenvoudig een navigatie-app op de smartphone zetten. Dat is stukken voordeliger, sterker nog, sommige zijn zelfs gratis. De beste navigatie-app is...

TomTom GO Mobile (Android) en TomTom GO Navigation (iOS). Dat blijkt uit een test in de Consumentengids. De TomTom GO Mobile (€20) krijgt een net iets hoger testoordeel dan de TomTom GO Navigation (€13). Sterk punt van de TomTomGO is de goede timing en inhoud van de gesproken navigatie. De route is op het scherm goed te volgen. Je kunt voldoende ver vooruit zien en er wordt ingezoomd als actie nodig is. De app komt inclusief actuele verkeersinformatie en deze wordt duidelijk weergegeven. De Android-versie is maximaal 75 km navigatie per maand gratis. De iOS-versie is de eerste maand gratis.

Gratis app

Google Maps (voor Android en iOS) en Waze (voor Android) zijn de beste gratis navigatie apps. Bij Google Maps is de routebegeleiding in orde. De app laat voldoende van de route zien en zoomt goed in bij naderende acties. Een minpuntje is dat de rijstrookaanwijzingen alleen subtiel bovenin staan. Op de snelweg is het daarom lastiger te zien welke baan of afslag je moet hebben. Het gebruiksgemak is prima en de app toont ook verkeersinformatie, maar niet zo duidelijk.

Waze heeft een goede navigatiekwaliteit. De gesproken meldingen zijn relevant, al vinden de testers de timing op de snelweg niet optimaal. De route is goed te zien en er wordt tijdig en goed ingezoomd op komende acties. Een minpuntje is dat je geen kaarten kunt opslaan en dat je altijd de dataverbinding nodig hebt om deze te gebruiken.