Test: de beste tandpasta 2024

Tandpasta
Getty Images

Goede tandpasta moet aan enkele voorwaarden voldoen: voldoende fluoride, goed reinigen en het tandglazuur niet beschadigen. Slechts één van de tandpasta’s in de test voldoet aan deze eisen, maar deze heeft andere minpunten. Alles tegen elkaar afgewogen is de beste tandpasta...

...Colgate Fresh gel. 

Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Colgate Fresh gel (¢2) scoort op veel vlakken hoge ogen. Het is de beste op de aspecten ‘Schurende werking’ en ‘Duurzaamheid’. Het is ook de favoriet van het testpanel en met het fluoridegehalte staat deze tandpasta op een derde plaats. Duidelijk minpunt is het aspect ‘Vlekken verwijderen’. Op dit punt scoort Colgate Fresh gel onvoldoende. Overigens presteert ongeveer de helft van de geteste tandpasta’s op dit punt ondermaats. Een goede elektrische tandenborstel en poetsroutine zijn daarom belangrijk voor een schoon gebit.

Fluoride

Tandpasta heeft fluoride nodig om het tandglazuur te beschermen. Tegelijkertijd kan te veel fluoride schadelijk zijn doordat het broze botten kan veroorzaken. Voor volwassenen is het risico gelukkig klein. Desondanks is het verstandig tandpasta niet in te slikken en niet vaker dan drie keer per dag de tanden te poetsen met fluoridetandpasta. Gebruik ook niet te veel tandpasta per keer. Een hoeveelheid van één tot twee centimeter is voldoende.

Auteur