Test: de beste wachtwoordmanager

Iedereen weet dat het belangrijk is om op internet een moeilijk wachtwoord te gebruiken. Bij voorkeur voor iedere internetsite een ander wachtwoord. Probleem is alleen om al deze wachtwoorden te onthouden. Opschrijven op een briefje is onhandig. Een betere oplossing is een wachtwoordmanager. De beste is 1Password Personal.

Dat meldt de Consumentenbond in de laatste Consumentengids. 1PAssword Personal (€38,50 per jaar) is gemakkelijk in het gebruik. De standaard veiligheid is in orde en het programma heeft nog extra veiligheidsopties. Met één klik kunt u controleren of de wachtwoorden veilig genoeg zijn en niet in bekende wachtwoordlekken voorkomen. Minpuntje is dat het programma Engelstalig is.

Gratis alternatief

Zoals bij zoveel computersoftware zijn er ook voor een wachtwoordmanager gratis alternatieven. Bitwarden Free is de beste. Op de onderdelen 'Gebruiksgemak' en 'Veelzijdigheid' komt hij iets slechter uit de test dan 1Password Personal, maar op het aspect 'Veiligheid' scoort het gratis programma beter. Hij is op dit onderdeel zelfs de beste uit de test. De software is 'open source', waarbij de beveiliging ook door externe experts is gecontroleerd.