Test: de beste winterband

De winter staat voor de deur en dat betekent dat het weer tijd wordt om winterbanden onder de auto te laten monteren. Zeker als u plannen heeft om richting wintersport te gaan, zijn winterbanden aan te raden. Voor een middenklasse gezinsauto (bandenmaat 205/55 R16 H) komt de Bridgestone Blizzak LM005 als beste uit de test.

Dat meldt de ANWB. De testers vinden de Bridgestone (€115) op nat wegdek heel indrukwekkend. Op alle testonderdelen nat scoort de band zeer goed, en dat komt zelden voor. Dat betekent een korte remweg, overtuigende wegligging en prima grip en zeer goede weerstand tegen aquaplanning. Op droog wegdek en op sneeuw en ijs krijgt de band het oordeel 'goed' van de testers. De slijtage is wat hoger, zodat deze band vooral geschikt is voor automobilisten die niet al te veel kilometers maken. Minpuntje is dat de band relatief veel geluid maakt.

De bandenmaat 205/55 R16 H is de meest verkochte bandenmaat. Veel middenklasse gezinsauto's rijden op deze banden, zoals Ford Focus, Opel Astra, Renault Megane, Skoda Octavia en Toyota Corolla. Als testauto is de Volkswagen Golf gebruikt.

Middenklasse SUV's

In de bandenmaat 235/55 R17 V komt de Michelin Pilot Alpin 5 (€195) als beste uit de test. Het is de enige band in de test die op geen enkel hoofdonderdeel tekortkomingen heeft. Vooral op droog wegdek en ook op sneeuw steekt deze band met kop en schouders boven de rest uit. De wegligging op nat wegdek is heel goed en ook de slijtvastheid is zeer goed.

Middenklasse SUV's rijden vaak op de bandenmaat 235/55 R17 V. Dat zijn bijvoorbeeld Audi Q3, BMW X3 en Kia Sportage. De Ford Kuga was de testauto.

Meer info over winterbanden? Klik hier.