Alles wat u moet weten over winterbanden

Getty Images

De wintermaanden staan voor de deur en dat betekent meer kans op gladheid en overal aanbiedingen van winterbanden. Maar wat is precies het verschil tussen zomer- en winterbanden. En heeft u ze eigenlijk wel nodig? We vertellen u alles over winterbanden.

In Nederland komen zelden echt strenge winters voor. Dit zorgt ervoor dat veel Nederlandse automobilisten de aanschaf van winterbanden zien als een nutteloze investering. Ze kunnen het rijden echter wel degelijk veiliger maken, ook als er geen sneeuw ligt. Onder normale omstandigheden plakt het rubber van de banden namelijk op de weg. Dit zorgt voor zo’n driekwart voor de grip die de auto op de weg heeft. Maar bij gladde en natte weersomstandigheden is dit plakeffect minder, en moet de grip dus op een andere manier gewaarborgd worden.

Het verschil tussen zomer- en winterbanden

Tussen zomer- en winterbanden bestaan dan ook de nodige verschillen. Zoals de naam al doet vermoeden, bieden winterbanden meer grip op de weg bij winterse omstandigheden, maar ook bij nat weer. Dit komt omdat rubber harder wordt bij lagere temperaturen, en dit vermindert de grip op de weg. Winterbanden zijn daarom gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden om bij lagere temperaturen soepel te blijven.
In tegenstelling tot wat velen denken, is er slechts een verwaarloosbaar verschil in profieldiepte tussen zomer- en winterbanden: het scheelt bij nieuwe banden maar zo’n halve millimeter. Wel hebben winterbanden een veel grover profiel om meer grip te bieden. De band heeft bijvoorbeeld veel inkepingen, die lamellen worden genoemd. Deze maken beweging van het rubber eenvoudiger, waardoor het zich goed vormt naar het wegoppervlak en alle oneffenheden aangrijpt.

De voordelen van winterbanden

  • U heeft bij winterse en natte weersomstandigheden een veel kortere remweg. Als voorbeeld: op een besneeuwde weg met 50 km/h bedraagt de remweg van winterbanden 25 meter, tegenover 53 meter met zomerbanden.
  • U kunt veel makkelijker vanuit stilstand wegrijden.
  • Winterbanden hebben bij lagere temperaturen meer trekkracht.
  • Het rollen van banden produceert geluid (afrolgeluid). In de winter zijn winterbanden stiller dan zomerbanden. Daarentegen maken ze in de zomer veel meer geluid door het zachtere rubber.

All season banden

Er bestaan ook banden waar u het hele jaar mee kunt rijden, de zogenaamde all season banden. Ze worden ook wel aangeduid als all-weather of 4-seizoenenband. Het grote voordeel van dit type banden is dat u niet hoeft te wisselen. Vergeleken met zomerbanden hebben all seasonbanden meer grip op een nat wegdek (in de zomermaanden) en bij winterse omstandigheden. Wel slijten ze in de zomermaanden sneller dan zomerbanden.

In de winter presteren speciale winterbanden echter wel duidelijk beter. Dit komt omdat all season banden de eigenschappen van zomer- en winterbanden combineren en dus in zekere zin een compromis vormen. En gaat u op wintersport? Dan zijn winterbanden zeker een must, vooral als u over besneeuwde wegen in de bergen moet rijden.

 

Getty Images

Bovenstaande afbeelding laat goed het verschil zien tussen zomerbanden (links) en winterbanden.

Zijn winterbanden verplicht? En heeft u ze nodig?

Ook in Nederland kunnen de wegen in de winter verraderlijk glad worden. Daarom wordt aanbevolen om uw banden te laten wisselen als de temperatuur onder de 7 graden zakt. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in andere landen bestaan er wel regels voor:

  • In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Er is echter geen afgebakende periode waarin uw auto voorzien moet zijn van winterbanden. Ook moeten de banden 4 millimeter profiel hebben. Hier wordt niet op gecontroleerd, maar als u betrokken raakt bij een aanrijding, dan bent u wel aansprakelijk als uw banden hier niet aan voldoen.
  • In Frankrijk zijn winterbanden verplicht op bepaalde wegen. Dit wordt in dat geval met verkeersborden aangegeven. Hier geldt dan dat de minimale profieldiepte 3,5 millimeter moet zijn.
  • In Oostenrijk zijn winterbanden tussen november en half april verplicht bij winterse omstandigheden. In bepaalde berggebieden zijn ze ook buiten deze periode nog verplicht.

Checklist: hier moet u op letten bij de aanschaf van winterbanden

  • Hebben de banden het juiste formaat? Let op breedte, hoogte en het aantal inch. Dit kunt u eenvoudig aflezen van de zijkant van uw banden.
  • De banden hebben een snelheidsaanduiding. Volgens de ANWB rijdt u het verst met de coderingen T (maximaal 190 km/h) en H (maximaal 210 km/h).
  • Op veel banden staat de aanduiding M+S (Mud & Snow). Het is echter een misvatting dat dit altijd betekent dat het winterbanden zijn: het staat namelijk ook op all season banden en sommige zomerbanden. Producenten mogen zelf bepalen of zij deze aanduiding plaatsen.

Opslag van uw banden

Als u ervoor kiest om uw banden te wisselen, moet u er rekening mee houden dat u uw zomer- of winterbanden – afhankelijk van het seizoen – ergens moet opslaan. Waarschijnlijk kan dit tegen betaling bij uw garage, maar u kunt de banden ook gewoon thuis opslaan. Banden met velg bewaart u het beste liggend, terwijl banden zonder velg het beste rechtopstaand opgeslagen kunnen worden. Wel moet u ze dan elke paar weken een stukje draaien om beschadiging te voorkomen.

Wat voor banden u ook gebruikt in de winter, uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers staat voorop. Het is daarom belangrijk alert te blijven en uw rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden.

Bronnen: ANWB & Continental

Auteur