Test: de betrouwbaarste auto 2024

Auto
Getty Images

Weinig gebeurtenissen zijn zo vervelend als onderweg langs de kant staan met autopech. Betrouwbaarheid zal voor veel automobilisten daarom een belangrijke rol spelen bij het kopen van een auto. Wie gaat voor de betouwbaarste auto, komt uit bij de...

...Lexus NX, met de bouwjaren 2014 tot en met 2021.

Dat blijkt uit een onderzoek van acht Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond. Eigenaren van de Lexus NX melden bijna geen serieuze of kleine problemen met hun auto. De auto krijgt daarom een 9,6 als testcijfer van de onderzoekers.

De Lexus NX is een middelgrote SUV. In Nederland had deze auto een hybride aandrijving, zonder stekker. Een tweedehands exemplaar met minder dan 100.000 km op de teller kost in de regel minimaal dertigduizend euro.

Azië

Lexus, het luxemerk van Toyota, is niet het enige Aziatische automerk dat opvalt door zijn betrouwbaarheid. Bij de negen betrouwbaarste auto’s staan maar liefst acht Japanse en Zuidkoreaanse automerken. Dat zijn Suzuki, Subaru, Toyota, Kia, Honda, Mitsubishi en Nissan. Het enige niet-Aziatische merk is Smart, op een gedeeld vijfde plaats.

Land Rover is het enige merk dat in het onderzoek een onvoldoende krijgt. Deze grote en dure SUV’s laten de eigenaar vaak in de steek. Op modelniveau zijn er meer onvoldoendes. Het laagste cijfers gaat naar de Citroën C4 Grand Picasso (2013-2018).

Stekkerauto

Voor het eerst zijn er voldoende gegevens om ook een cijfer voor Tesla te berekenen. Dit merk eindigt in de middenmoot, op plaats 19 van de 33. Een elektrische auto heeft minder draaiende delen die mankementgevoelig zijn. Aan de andere kant hebben deze compleet nieuwe modellen met nieuw ontwikkelde software vaak kinderziektes. Per saldo zijn ze dus niet betrouwbaarder dan benzineauto’s. Zo heeft Tesla Model S (tot bouwjaar 2018) regelmatig een overbelaste geheugenchip. Ook de elektrische Volkswagen heeft meer mankementen dan de gemiddelde Volkswagen met een benzinemotor.

Auteur