Test: de lekkerste alcoholvrije bubbels

Op oudjaar opent menigeen een fles champagne of een fles met andere bubbels. Lang niet iedereen drinkt alcohol. Daarom staan er ook steeds meer alcoholvrije bubbels in het schap van de supermarkt. De lekkerste is...

...EnjOy it. Dat blijkt uit een smaaktest van de Consumentenbond die in de laatse Consumentengids is gepubliceerd. EnjOy it (¢4) staat bij Jumbo in de winkel. Deze alcoholvrije bubbelwijn springt er echt uit vergeleken bij de andere in de test en de wijnexperts vinden dit het beste alternatief voor mousserende wijn.

EnjOy it heeft een goede zoet-zuurbalans en een frisse appelsmaak. De bubbels zijn wat grof. Met 6,3 gram suiker per 100 ml is dit een van de zoetste wijnen uit de test. De wijn past goed bij visgerechten en hij smaakt ook als apperatief.

Wijn met alcohol

In de test hebben zeven wijnexperts elf soorten alcoholvrije mousserende wijn geproefd. Tien van de elf zijn gemaakt van wijn met alcohol, waarbij de alcohol in het productieproces is verwijderd. Dat gaat ten koste van de smaak en van de caloriën. Een glas droge witte wijn bevat 100 kcal per glas, de alcoholvrije versie gemiddeld 24 kcal.

Bij champagne met alcohol ontstaan de bubbels door vergisting in de fles of het vat. Bij de alcoholvrije versie worden de bubbels later toegevoegd. De meeste alcoholvrije mousserende wijnen smaken niet naar ´echte´ champagne. Ook de testwinnaar kreeg van de proevers niet meer dan het predikaat ´redelijk´.  IJskoud smaken de alcoholvrije bubbels het best.

Bron(nen):