Test: het beste koksmes

Getty Images

Koken is hip en daarbij mag een goed mes zeker niet ontbreken. Een serieuze hobbykok begint met een koksmes, een groot mes met een lemmet van zo’n 20 cm. Het beste koksmes is...

de Zwilling Miyabi 7000D Gyutoh.

Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond, die is gepubliceerd in de Consumentengids. De Zwilling Miyabi onderscheidt zich door scherpte en scherptebehoud. Het Duitse mes is gemaakt uit damast-staal met een heft van kunststof en staal. Met een prijs van €165 is dit koksmes het op een na duurste uit de test.

Goedkoop

De 21 geteste koksmessen verschillen enorm van elkaar in prijs. De goedkoopste is €3,50, de duurste €195. De goedkope messen komen niet bijster goed uit de test en de twee goedkoopste staan onderaan, maar ook een vrij duur mes, zoals Jamie Oliver chef Knife (€42), komt niet goed uit de test.

Bot

Bijna geen enkel mes in de test bleek echt scherp. Slechts twee messen, de Zwilling Miyabi en een keramisch mes van Kyocera, bleken zeer goed scherp. De rest van de messen werd door de onderzoekers in het lab echt scherp geslepen. Daarna presteerden de messen aanzienlijk beter op de onderdelen ‘scherpte’ en ‘scherptebehoud’.

Bron 
  • Consumentenbond