Test: het beste speelgoed voor oudere kinderen

Het is bijna sinterklaas. Veel (groot)ouders hebben hun inkopen al gedaan. Wie nog naar de winkel moet, koopt met Monopoly valsspelers (8 & 9 jaar), Nintendo Labo – Mixpakket (10 & 11 jaar) en The Great Tour (12 t/m 17 jaar) het beste speelgoed uit de test.

Dit speelgoed is verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2018. Bij Monopoly valsspelers (€32) kunnen kinderen alles doen wat ze altijd al stiekem deden. De regels zijn grotendeels zoals bij het oorspronkelijke Monopoly-spel maar je hoeft niet eerst huizen te bouwen, er zijn alleen nog maar hotels. Nieuw zijn de valsspeelkaarten. Wordt het bedrog niet ontdekt, dan wordt een valse actie goedgekeurd. Valt de speler door de mand, dan vertelt de valsspeelkaart wat de gevolgen zijn. Het gaat er bij Monopoly valsspelers om hoe je de regels het beste kunt inzetten om je doel te bereiken. Het spel is ook een uitdaging voor het reguleren van de emoties en het geeft ouders een mogelijkheid om gecontroleerd een kind te leren omgaan met tegenvallers.

Bouwpakketten

Met Nintendo Labo – Mixpakket (€70) kunnen kinderen uit kartonnen bouwplaten apparaten maken waarin de Nintendo Switch gemonteerd kan worden. Met de Switch kunnen de apparaten, zoals een piano, functioneel worden gemaakt. De toegevoegde waarde zit vooral in de bouwpakketten. Aan de hand van de instructies op de Switch worden de kartonnen onderdelen in elkaar gebouwen tot een driedimensionaal eindproduct. Dat vergt ruimtelijk inzicht, nauwkeurig werken, concentratie en doorzettingsvermogen. Als een kind iets minder handig is, kan hulp van een ouder wenselijk zijn.

Door Europa

The Great Tour (€ 30) bestaat uit een speelbord met een kaart van een deel van Europa, vijf grote steden en een wegennet plus speelkaarten en fiches. Het doel is om zoveel mogelijk routes tussen steden af te leggen en bonuspunten te verzamelen. Spelers dienen regels en omstandigheden uit te buiten om het eigen doel zo snel mogelijk te bereiken en anderen daarbij te dwarsbomen. Van de spelers wordt ruimtelijke planning, flexibiliteit en creativiteit gevraagd.