Test: het gezondste bak- en braadmiddel

Getty Images

Lang niet iedereen bakt met roomboter of olie. Veel mensen gebruiken een speciaal bak- en braadproduct. De gezondste voor het bereiden van vlees is Albert Heijn Baken & braden. Voor algemeen gebruik komt als gezondste uit de test...

Lidl Vita D'or Olijf

Dat blijkt uit een recente test in de Consumentengids.  Het belangrijkste verschil tussen bak- en braadproducten voor vlees en voor algemeen gebruik is dat de eerste niet of nauwelijks water bevatten en er meestal melkeiwit is toegevoegd.

Albert Heijn Baken & braden (€1,25 per halve liter) bestaat grotendeels uit raapzaadolie, aangevuld met wat zonnebloemolie. Er zit weinig verzadigd vet in en er is geen water toegevoegd. Het is 98 procent olie plus wat hulpstoffen zoals karnemelkpoeder. Dit poeder zorgt voor het extra bruin kleuren van vlees en jus.

Lidl Vita D'or Olijf (€2,00 per halve liter) bestaat grotendeels uit raapzaadolie, aangevuld met een kleine 20 procent olijfolie. Vanwege die olijfolie is het bak- en braadproduct relatief duur. Het bevat weinig verzadigd vet. 81 procent is olie, de rest is water en hulpstoffen. Het braadmiddel bevat kaliumchloride (dieetzout).

Verzadigd vet

Uitgangspunt in de test is dat een bak- en braadproduct gezonder is als het minder verzadigd vet bevat. De vuistregel is: als het middel vloeibaar of heel zacht is bij kamertemperatuur, dan bestaat het voornamelijk uit onverzadigd vet. Is het vast of hard bij kamertemperatuur, dan gaat het vooral om verzadigd vet. Roomboter bevat dus voornamelijk verzadigd vet, olie vooral onverzadigd. Bak- en braadmiddelen in een fles bevatten veel onverzadigd vet, die in een pakje veel verzadigd vet.

Aan de meeste bak- en braadproducten is ook keukenzout toegevoegd. Dat is niet alleen voor de smaak, maar ook omdat dan minder spettert. Te veel zout is niet goed voor de gezondheid, omdat het een bloeddruk verhogend effect heeft. Daarom hebben de testers ook naar de hoeveelheid zout gekeken. Dieetzout, oftewel kaliumchloride, is net zo effectief tegen spatten als keukenzout en werkt bloeddrukverlagend.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond