Kom over uw faalangst heen

Ik durf niet, dus ik kan niet

Getty Images

Faalangst komt veel voor, ook bij mensen van wie u het niet had verwacht. Niks om u voor te schamen. Een burgemeester die met trillende handen een lintje doorknipt. Of een popster die bang is dat ze over haar jurk struikelt op het podium. Maar hoe zorgt u dat het niet uw leven gaat beheersen?

Een beetje angst kan heel nuttig zijn. Onder druk presteren de meeste mensen beter, omdat ze zich daardoor ook beter concentreren. Maar bij sommige mensen is die druk te groot. Ze klappen spontaan dicht of vergeten hun tekst. Het lijkt nergens goed voor, maar vroeger konden deze angstreacties uw leven redden.

Een leeuw voor uw neus

In de prehistorie zou u het niet overleven zonder angst. Elk gezond persoon wordt bang als hij oog in oog staat met een leeuw. Tegenwoordig dreigt er heel ander soort gevaar: een speech of een examen. Maar uw lichaam reageert alsof er een leeuw voor uw neus staat.

U maakt adrenaline aan; een stofje in uw hersenen dat u alert maakt. Uw hart gaat harder pompen om uw spieren meer zuurstof te geven. Zo kunt u iedere moment hard wegrennen of vechten. Zelfs een black-out is handig: Als u wilt overleven, kunt u niet gaan nadenken over wat nu precies de beste boom is om in te klimmen. U vliegt gewoon de eerste de beste boomtop in.

Dus terwijl u netjes op uw stoel zit, maakt uw lichaam zich klaar voor actie. U gaat trillen, blozen, krijgt zweethanden. Misschien krijgt u zelfs buikpijn en gaat hyperventileren. Er zijn twee manieren om met die angst om te gaan. U kunt de leeuw ontwijken. Als u bijvoorbeeld alleen thuis gitaar speelt, bent u niet zo zenuwachtig dan wanneer u voor publiek zou spelen. Of u leert met uw faalangst om te gaan. Zodat niet uw angst, maar ù de baas bent.

Stop doemdenken

Dat u zo zenuwachtig wordt, heeft te maken met hoe u zo'n situatie ziet. Stel dat u een rijexamen hebt. U heeft het idee dat u perfect moet rijden. Hierdoor zit u met uw neus overal bovenop en bent u vreselijk gespannen. "Heb ik mijn richtingaanwijzer wel aangedaan?", "Moet ik die fietser nou voorlaten?" Door al dat gestress ziet u iets over het hoofd en zakt u voor het examen. Bij de herkansing bent u nog zenuwachtiger. "Zie je wel, ik kan het niet, vorige keer ging het ook al mis." Als u anders leert denken, reageert u ook heel anders.

Een manier om uw gedachten te sturen is het G-denken. Er zijn 3 G’s:

  • Gebeurtenis
  • Gedachten
  • Gevolg

Laten we als voorbeeld een toets nemen. Allereerst is er een Gebeurtenis, u weet bijvoorbeeld een vraag niet. De Gedachte hierbij is: "Ojee, ik weet het niet, wat ben ik toch dom." Het Gevolg is dat u in paniek raakt en een black-out krijgt.

Terwijl het helemaal niet zo gek is dat u een vraag niet weet. Dat wil niet zeggen dat u dom bent, of dat u niet genoeg uw best hebt gedaan. De Gebeurtenis kunt u niet veranderen. U weet nog steeds de vraag niet. Maar uw Gedachte daarbij kunt u wel veranderen. Denk bijvoorbeeld: "Ojee, ik weet het niet. Ik heb heel goed voor deze toets geleerd. Het zou wel gek zijn als ik ineens niets meer weet. Het is vast een moeilijke vraag, laat ik doorgaan met de rest van de test." Het Gevolg is dat u niet in paniek raakt, maar de vraag even laat liggen. De andere vragen beantwoordt u gewoon En misschien kunt u later wel een antwoord verzinnen op die ene moeilijke vraag.

Ontspan u

Leer uzelf te ontspannen. Dit kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld met yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen. Stel u voor dat u op een plezierige plek bent, bijvoorbeeld het strand of het bos. Of span al uw spieren aan, om ze vervolgens te ontspannen. Wat u ook kiest, zorg dat u dit goed onder de knie hebt. U hoeft niet gespannen te zijn om dit te oefenen. Als u dan wel voor een gespannen situatie komt te staan, kunt u de rust makkelijker oproepen.

Therapie

Als u zelf niet goed van uw faalangst afkomt, kunt u professionele hulp krijgen. De huisarts kan u verwijzen naar een psycholoog. Deze kan u leren om anders tegen spannende gebeurtenissen aan te kijken. Hiervoor kan hij cognitieve gedragtherapie gebruiken.

Voor een snel resultaat kunt u een kalmerend middel gebruiken. U krijgt ze van de huisarts, maar er zijn ook homeopathische middeltjes te koop.