Oude gewoonten, goede voornemens

Getty Images

Auteur Linda van der Wal ziet het om zich heen: mensen maken de moedigste voornemens... En slagen er maar niet deze te waar te maken. Stoppen met roken blijkt toch een flinke opgave. Drie keer per week naar de sportschool gaan te ambitieus. Hoe komt dat toch? Van der Wal laat 'de psychologie van de verandering' los op dit probleem. Oude patronen moeten bewust doorbroken worden. Maar dat blijkt in de praktijk niet eenvoudig.

Het pragmatische boekje 'Oude gewoonten, goede voornemens' neemt de lezer gelukkig aan de hand. In vier stappen sleept Van der Wal hem van de bepaling van zijn voornemen naar de verwezenlijking hiervan. Elk hoofdstuk wordt gekenmerkt door beknopte psychologische theorie, ervaringen van voornemers, valkuilen en opdrachten. De theorie maakt de lezer bewust van het veranderingsproces. De opdrachten zijn de link naar de praktijk. Immers: voornemens realiseren moet u doen. Mocht de lezer stranden, dan kan hij altijd nog de Eerste Hulp Bij Tegenslag (hoofdstuk 6) ter hand nemen.

Van der Wal is erin geslaagd om een praktisch boekje te schrijven voor de noodlijdende voornemer. Zonder tenenkrommende peptalk, loodst ze u van voornemen naar de realisatie hiervan. Ze vraagt hierbij een actieve instelling van haar lezer; een insteek die effectief lijkt bij het onderwerp. De enthousiaste voornemer zal aan dit boek dan ook zeker een nuttige en gestructureerde houvast hebben. In hoeverre Van der Wal de twijfelzuchtige couchpotato weet te motiveren, is wel een vraag. De wil om te veranderen moet nu eenmaal uit uzelf komen. Met informatie alleen verzet u geen bergen.

Auteur