Astma verdwijnt na maagverkleining

Mensen met ernstig overgewicht die astma hebben, profiteren nog meer van een operatieve maagverkleining dan obese mensen zonder astma. De astmatische klachten verdwijnen en de longen gaan aanzienlijk beter functioneren. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Astrid Aardenburg van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Van 27 patiënten met overgewicht die een operatieve maagverkleining ondergingen, mat ze de longfunctie om te bepalen of zij aan astma leden. Na de operatie mat ze de longfunctie opnieuw. Ter controle bepaalde ze ook de longfuncties bij obese mensen zonder astma voor en na de operatie en bij obese mensen met astma die geen operatie ondergingen.

Astma verdwijnt

De uitkomst verraste haar: "Na de operatie verdween de astma als sneeuw voor de zon. De longfunctie was veel beter dan we hadden verwacht en patiënten hadden geen astmatische klachten meer. Een operatieve maagverkleining levert mensen met ernstig overgewicht altijd al een enorme gezondheidswinst op, maar voor de groep die ook astma heeft is de winst extra groot."
 
Er is een kleine tegenvaller: de kans op allerlei complicaties na de operatie, waaronder longontsteking en longfalen, is juist groter voor mensen die een slechte longfunctie hebben. "Maar dat risico is laag. Het weegt niet op tegen de enorme gezondheidswinst. Zwaarlijvigheid kan tot allerlei ziektes lijden en zelfs tot de dood."

Ontsteking

Ernstig overgewicht en astma gaan vaak samen, zo lijkt het. Een hypothese is dat buikvetweefsel een lage ontsteking in het hele lichaam opwekt die de kans op een chronische luchtwegontsteking - de definitie van astma - vergroot. Aardenburg nam weefselmonsters van de luchtwegen van obese mensen met astma voor en een jaar na de operatie en onderzocht die op ontstekingsverschijnselen.

Tegen haar verwachting in vond ze geen sporen van ontsteking. Hebben deze mensen dan wel astma? "Astma heeft vele vormen en astma die samengaat met obesitas is een apart type. Dat heeft misschien andere ontstekingskenmerken dan de kenmerken die we onderzocht hebben", denkt ze. “Ik ga vanuit dat er een verband is tussen overgewicht en astma. Dat een maagverkleining helpt tegen astma is een aanwijzing daarvoor.”
 
Astrid Aardenburg-van Huisstede promoveerde op 13 oktober 2015 op haar onderzoek.
 

Bron(nen):