Slim verzekerd

Onderverzekerd wil vrijwel niemand zijn. Maar een te uitgebreide en dus dure autoverzekering is zonde van het geld. Hoe kies je de juiste verzekering?

Het gaat bijna ­automatisch. Je verkoopt je auto of ruilt deze in en stapt ­vervolgens in de nieuwe. Eén telefoontje naar je verzekeraar en je kunt ­vertrekken. Van tevoren onderzoeken of die verzekeraar nog wel bij je past, wordt vaak overge-slagen. Toch kan, net als bij energietarieven, een vergelijking vele euro’s op jaarbasis opleveren.


Dat begint al met de vraag: volstaat de WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), de verplichte verzekering die alleen uitkeert aan de partij bij wie jij schade hebt aangericht? Of wil je dat ook je eigen schade wordt ­vergoed door je verzekeraar? Kies dan voor een volledige cascoverzekering. Let wel: bij vrijwel elke claim op je ­verzekering gaat de premie omhoog omdat je no-claimtrede verandert. Soms kan het daarom slimmer zijn om zelf de portemonnee te trekken bij kleine schades.

Verzekeren per kilometer

Op elke verzekeringssite of vergelijkingssite (zoals www.independer.nl) kun je de verzekeringstarieven voor jouw auto opzoeken, samen met de daarbij behorende voorwaarden.

Kijk daarbij ook naar ‘moderne’ verzekeringen. De komst van internet en de mogelijkheid om op allerlei manieren data bij te houden, maakt dat verzekeren veel flexibeler kan. En dus voordeliger.

Neem bijvoorbeeld Bundelz. Hier koop je je verzekering per duizend ­kilometer. Rij je meer? Dan koop je er via een app (eventueel auto-matisch) kilometers bij. Vooral als je weinig rijdt, is dit al snel een stuk goedkoper dan een ­tradi-tionele ­verzekering die uitgaat van een vast aantal kilometers per jaar. 

Ook zijn er verzekeraars die je belonen voor goed rijgedrag. Net als bij Bundelz moet er dan een ­apparaatje worden ingebouwd in de auto. Waar het Bundelz-apparaatje alleen bijhoudt hoeveel kilometer je rijdt, checkt de ‘goed rijgedrag’-versie hóe je rijdt. Ga je vloeiend door een bocht? Rem je op tijd en gedoseerd? Ben je een rustige rijder? Dan word je beloond met een korting op de ­premie. Bovendien zijn er aanbieders, zoals de ANWB, die je via een app geregeld inzicht geven in je ­rijgedrag. Zodat je je rijstijl waar ­nodig kunt aanpassen en meer korting opstrijkt.

Meer hierover lezen? Op de website www.independer.nl kun je zoeken op dit soort verzekeringen door de optie ‘Rij­gedragverzekering’ aan te vinken in het overzichtsscherm.