'Baby's en 14-jarigen inenten tegen meningokokken'

Baby’s en 14-jarigen moeten voortaan ook ingeënt worden tegen meningokokken type W. Dit adviseert de Gezondheidsraad.

Afgelopen jaar heeft de meningokokkenziekte zo'n honderd mensen ziekgemaakt, waarvan bijna twintig procent is overleden. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria meningitidis, die ernstige infecties - waaronder hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging - veroorzaakt.

Meningokokken kent 13 types. Type W is de meest dodelijke variant in Nederland en komt veel voor onder jongeren. Deze doelgroep krijgt voornamelijk te maken met bloedvergiftiging. Dit is te herkennen aan rode, niet wegdrukbare puntjes op de huid.

Oproep

Eerder dit jaar kreeg een deel van de tieners tussen de 14 en 18 jaar een oproep om zich te laten vaccineren tegen meningokokken type C en W. 'Type W is een relatief agressieve bacterie', vertelt Pim van Gool, voorzitter van de Gezondheidsraad. ‘Dat was aanleiding voor noodvaccinaties. Maar we nemen dit serieus genoeg om daar nu structureel tegen te vaccineren.’

De Gezondheidsraad wil dan ook dat de prik voor meningokokken type W in het Rijksvaccinatieprogramma komt en dat alle baby’s én 14-jarigen worden ingeënt. Volgens de raad zou de vaccinatie weinig bijwerkingen hebben en zorgen voor groepsbescherming. 

Bron(nen):