Is voedsel van nu onveiliger dan een paar jaar geleden?

Meer meldingen van besmet eten

Getty Images

Het aantal meldingen over ziekmakende bacteriën in voedsel is de afgelopen drie jaar verdrievoudigd. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Betekent dit dat de voedselveiligheid in het geding is?

De NVWA kreeg in 2015 ongeveer duizend meldingen binnen, maar in 2018 waren dat er 3.159. Ook in 2019 waren er weer veel meldingen, met als bekendste de listeria-uitbraak bij vleesproducent Offerman, waarna miljoenen pakjes vleeswaren uit de schappen werden gehaald.

Publiekswaarschuwingen

Met het aantal melding bij de NVWA is volgens Coen van der Weijden, microbioloog van de NVWA, ook het aantal publiekswaarschuwingen rond voedselveiligheid gestegen. De toename komt voor een deel omdat producenten bang zijn voor represailles en een slecht imago. Ze zijn wettelijk verplicht om regelmatig controles uit te voeren en bij de NVWA te melden als er iets niet in orde is. Maar ook omdat beoordelingen van slachthuizen tegenwoordig openbaar worden gemaakt, waardoor iedereen direct kan zien als een partij zijn zaken niet op orde heeft.

Wat ook meespeelt is een trend die momenteel gaande is. Enerzijds willen consumenten voedsel dat zo lang mogelijk houdbaar is, maar anderzijds willen ze zo min mogelijk E-nummers op verpakkingen zien. “Dat gaat vaak slecht samen,” verklaart Van der Weijden.

Onveiliger?

“100 procent voedselveiligheid bestaat niet,” aldus Van der Weijden. Toch is het eten van nu niet per se slechter of onveiliger dan een aantal jaar geleden. De NVWA heeft er de afgelopen jaren veel voedselinspecteurs bij gekregen en door nieuwe onderzoekstechnieken kunnen bacteriën en hun herkomst beter en sneller worden opgespoord. Daarom kunnen meer producten wegens veiligheidsrisico’s uit de schappen worden gehaald die anders over het hoofd gezien zouden zijn. En natuurlijk door de angst voor imagoschade van producenten, die dus meer zullen ondernemen om de veiligheid van hun producten te waarborgen.

Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad