Nieuwe poeptest stelt tbc vast bij kinderen

Het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds heeft een revolutionaire poeptest ontwikkeld om tuberculose (tbc) bij kinderen vast te stellen. De test is eenvoudig, goedkoop, kindvriendelijk en een doorbraak in de internationale tbc-bestrijding.

Dagelijks overlijden wereldwijd zo’n 4.000 mensen aan de dodelijke infectieziekte tbc. Een op de zes hiervan is een kind. Onnodig vindt het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds, want tbc is goed te behandelen.

Kind-onvriendelijke methode

Longtuberculose kan redelijk makkelijk en betrouwbaar worden vastgesteld met wat opgehoest slijm. Dit is alleen lastig te verkrijgen van kinderen, omdat zij vaak niet op commando kunnen hoesten. Bij hen wordt er dan met een slangetje slijm uit de maag of neusholte gehaald. Artsen zijn in het algemeen terughoudend als het gaat om deze kind-onvriendelijke methode. Het kan namelijk traumatiserend zijn voor kind en ouder. Daarnaast beschikken niet alle gezondheidscentra over de materialen om deze methode uit te voeren. Met als gevolg: de dodelijke ziekte wordt te laat of nooit vastgesteld bij kinderen. 

Laboratoriumspecialiste Petra de Haas van KNCV Tuberculosefonds: 'Sinds een aantal jaar is bekend dat de tbc-bacterie ook in poep is aan te tonen, maar tot nog toe kon dat alleen in hoogstaande laboratoria. Wij zijn gaan onderzoeken of het niet simpeler kan. Nu hebben we een methode gevonden waarmee de bacterie gemakkelijk aan te tonen is en of deze resistent is voor de belangrijkste antibiotica.'

Eerste experimenten

De eerste experimenten van deze ‘KNVC poeptest’ zijn uitgevoerd in laboratoria in Ethiopië en Indonesië. De resultaten zijn veelbelovend, vertelt de Haas. De KNVC streeft ernaar dat in 2020 elk kind, waar ook ter wereld, toegang heeft tot de poeptest.