Veel voedselinfecties ontstaan in eigen keuken

Getty Images

Eén op de vijf Nederlanders beseft niet dat een goed ogende pastasalade niet meer te vertrouwen is als die langer dan twee uur buiten de koeling staat. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Voedingscentrum. Door dergelijke misvattingen ontstaan er veel voedselinfecties in de eigen keuken.

Voor het onderzoek ondervroeg Panelwizard in opdracht van het Voedingscentrum ruim 1500 mensen.

Keukenblunders

Dat rauwe, dierlijke producten ziekmakers kunnen bevatten, denk aan kip, is alom bekend. Maar keukenblunders liggen op de loer. Bijna de helft van de consumenten denkt dat ze aan voedingsmiddelen kunnen zien of ruiken of ze er ziek van worden, maar dat is niet waar. Beperkt houdbaar eten, zoals vlees of vis, dat nog goed ruikt, kan te veel ziekmakers bevatten.

Vieze theedoek

Ruim 1 op de 3 mensen denkt ten onrechte dat je theedoek hygiënisch schoon wordt bij wassen op 40 graden Celsius. Dat moet 60 graden Celsius zijn.

Voedselinfectie

Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Dat komt neer op ongeveer 2.000 ziektegevallen per dag. Veel van die voedselinfecties ontstaan in de eigen keuken.

Om te laten zien hoe je thuis kunt voorkomen dat je ziek wordt of dat iemand anders klachten krijgt van het eten, voert het Voedingscentrum de komende weken de landelijke campagne. Meer informatie over voedselveiligheid is te vinden op www.voedingscentrum.nl/ziekmakers.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Voedingscentrum