Wat is rauwmelkse kaas?

Waarom zwangere vrouwen geen 'au lait cru' mogen

Zwangere vrouwen krijgen het advies geen zachte, rauwmelkse kaas te eten. Maar waarom eigenlijk en wat is het precies?

De meeste kaas die in Nederland geproduceerd wordt, is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Gepasteuriseerde melk is kort verhit om bacteriën onschadelijk te maken. Sommige buitenlandse kaasjes zijn gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk. Deze kazen kunnen daarom bacteriën bevatten zoals de listeriabacterie.

Listeria

De listeriabacterie (Listeria monocytogenes) komt voor in verschillende voedingsmiddelen, waaronder zachte schimmelkazen, gerookte vis en vleeswaren. De bacterie overleeft de diepvries en kan zich vermenigvuldigen in de koelkast, maar is niet bestand tegen temperaturen boven de 70 graden Celsius.

Eet u voedingswaren die besmet zijn met de listeriabacterie, dan kunt u een voedselinfectie genaamd Listeriose krijgen. Dit komt maar weinig voor, jaarlijks zijn er 40 tot 60 gevallen bekend. Gezonde mensen hebben er meestal weinig last van. Sommigen krijgen helemaal geen klachten, anderen voelen zich wat grieperig. Voor zwangere vrouwen is een besmetting met de listeriabacterie wel gevaarlijk, omdat het kan leiden tot een miskraam of een te vroeg geboren kindje. Daarom krijgen zij het advies om risicoproducten, zoals rauwmelkse kaas, te laten staan.

Welke kaas vermijden?

Rauwmelkse kazen en dan vooral zachte varianten zoals brie, roquefort, gorgonzola en camembert kunnen zwangere vrouwen beter vermijden. Pas vooral op met rauwmelkse kazen die een rijping hebben ondergaan, zoals schimmelkazen.

U herkent rauwmelkse kaas aan de aanduiding ‘au lait cru’ op het etiket. Koopt u kaas die niet voorverpakt is, bijvoorbeeld op de markt, vraag dan bij de verkoper of de kaas rauwmelks is.

Welke kaas is wel geschikt?

Alle kazen die van gepasteuriseerde melk gemaakt zijn, zijn veilig. Het gaat dus niet om de kaassoort, maar de melk waar de kaas van gemaakt is. Schimmelkaas, blauwe kaasjes, feta, geitenkaas, camembert enzovoort mogen allemaal, als ze maar gepasteuriseerd zijn. Cottage cheese, hüttenkäse, roomkaas en smeerkaas zijn bij de productie verhit en zijn dus ook geen probleem. Op het etiket staat 'gepasteuriseerd’ of ‘au lait pasturisé’. Staat er niets op de verpakking en twijfelt u? Informeer in de winkel of de kaas geschikt is voor zwangeren.

Boerenkaas wordt gemaakt van rauwe melk, maar omdat het een harde kaas is, zit er weinig vocht in. De listeriabacterie gedijt niet goed in een droge omgeving en dus is de kans klein dat boerenkaas listeria bevat.

Als u rauwmelkse kaas goed verhit, doodt u daarmee de eventueel aanwezige listeriabacteriën en kunnen zwangeren het ook eten.

Bron(nen):