Rusteloze benen

Getty Images

Ongeveer één op de tien mensen heeft in meer of mindere mate last van ‘rusteloze benen’, dat wil zeggen een moeilijk te beschrijven jeukende, kriebelende onrust in de benen.

Het vervelende rusteloze benen gevoel ontstaat als je zit of ligt en het verdwijnt alleen door te bewegen. Sommigen hebben er slapeloze nachten van.

Het is een ouderdomskwaal en vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Rusteloze benen kun je ook krijgen op jongere leeftijd. Dan gaat het om een erfelijke aandoening. Men weet inmiddels waar het verantwoordelijke gen ligt: op chromosoom 12.

Wat kunt u zelf doen?

Adviezen genoeg: geen koffie of alcohol, extra lichaamsbeweging, rekken, warme of koude kruiken in bed. U kunt het proberen, maar of dit alles helpt, is niet bewezen.

Wat kan de huisarts doen?

De huisarts kan slaaptabletten of het pijnstiller/kalmeringsmiddel codeïne voorschrijven. Dit helpt, maar het is verslavend. Bovendien komt de klacht erger terug als u stopt. Codeïne kunt u voor ‘noodgevallen’ gebruiken; dagelijks gebruik is geen goed idee.

Hebt u iets nodig voor de langere duur, dan bieden middelen tegen de ziekte van Parkinson de beste balans tussen veiligheid en effect. Ropinirol is een van veiligste Parkinsonmiddelen.

Auteur