Nachtelijke spierkrampen voorkomen

Over te hoge hakken en te weinig vocht

's Nachts wakker worden van spierkrampen is niet bepaald bevorderlijk voor de nachtrust. En de exacte oorzaak van deze krampen is helaas nog onbekend. Er zijn wel wat dingen die de kramp kunnen uitlokken. De triggers op een rij.

Over de precieze oorzaak van nachtelijke spierkrampen zijn de wetenschappers het zoals gezegd nog niet eens. Waarom de zenuwen bij de een gevoeliger zijn dan bij een ander is dus niet bekend. Wel bekend is dat een aantal dingen de kans erop kan vergroten:

Bekende triggers

  • Verstoring van de mineralenbalans door bijwerking van medicijnen (bijvoorbeeld plaspillen of hartmedicijnen).
  • Op hoge hakken lopen.
  • Te weinig vochtinname.
  • Extreem spiergebruik door bijvoorbeeld sporten.
  • Tijdens de tweede helft van de zwangerschap kan een disbalans in zouten en mineralen ontstaan, waardoor een tekort aan magnesium ontstaat.
  • Spataderen, schildklierproblemen of nierfunctiestoornissen.

Wanneer een van bovenstaande dingen bekend voorkomt, is het vermijden ervan een optie om de nachtelijke krampen tegen te gaan. Kan dit niet of werkt dit niet voldoende, overleg dan eens met de huisarts of apotheek voor verdere behandeling.

4 Comments

Door Trudie Jongenburger (niet gecontroleerd) op vr, 20-3-2020 - 12:35

Had vreselijke spierkrampen, die wel 4 a 5 minuten duurden. Heb toen (advies van Holland & Barret) tube beengel gekocht, wat o.a. ook de bloedsomloop verbeterd. Dit had ik veel eerder moeten weten. Al een half jaar geen krampen meer gehad.

Door Yvonne (niet gecontroleerd) op wo, 27-11-2019 - 21:06

Insmeren met magnesiumolie voor het slapen

Door Jenneke (niet gecontroleerd) op di, 26-11-2019 - 17:42

Ik krijg kramp als het dekbed ingestopt is aan voeteind. Voeten moeten vrij liggen

Door Mieke (niet gecontroleerd) op do, 9-2-2017 - 16:06

Heb zelf ontdekt dat een bepaald soort Simvastatine bij mij de boosdoener was. In overleg met mijn apotheker mijn vorige merk weer gekregen en de klachten zijn gelukkig voorbij.
Wellicht een punt van aandacht.