Kriebel in je benen door het Restless Legs Syndrome

Onweerstaanbare drang om te bewegen

Zolang u rondloopt, gaat het wel, maar de problemen beginnen pas als u stilzit. De jeuk, kriebel en het prikkelende gevoel in uw benen. U móet uw benen bewegen. Herkenbaar? Dan heeft u misschien last van het Restless Legs Syndrome (RLS).

U zit net lekker en dan beginnen uw benen te prikkelen. Sommige mensen vergelijken het gevoel met insecten die in uw benen kruipen. Bewegen helpt, maar niet voor lang. Een eindje lopen verlicht de klachten, maar zo gauw u weer zit, komt het terug. Hoe langer u rust, hoe erger het wordt.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat rusteloze benen slaapproblemen geeft. Vooral mensen met ernstige RLS worden door dit oncomfortabele gevoel uit hun slaap gehouden. Ze kunnen de slaap niet vatten en zijn overdag moe. Voor hun partners kan het ook storend zijn. Zij merken vaak dat hun bedpartner 's nachts vaak opstaat en rondloopt.

Symptomen

Rusteloze benen kunt u herkennen aan de volgende vier kenmerken:

  • Regelmatig krijgt u een vervelend, kruiperig, branderig en soms jeukend of prikkelend gevoel in uw kuiten of benen. Sommige mensen krijgen ook dit gevoel in hun armen.
  • U krijgt dit akelige gevoel meestal als u rust, zit of ligt.
  • Beweging verhelpt dit gevoel even.
  • U heeft er vooral 's avonds en 's nachts last van, waardoor uw slaapritme wordt verstoord

Zenuwstelsel

Hoe RLS precies ontstaat is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wetenschappers vermoeden dat het wordt veroorzaakt door een afwijking van dopamine in de hersenen. Dit stofje beïnvloedt uw zenuwen die de ledematen aansturen. Bij mensen met RLS gaat er tijdens de slaap of rust iets mis met de boodschappen van de ene zenuw naar de andere. Dit veroorzaakt dit vervelende, prikkelende gevoel in de ledematen.

Bijna 80 procent van de RLS-patiënten heeft daarnaast ook last van periodieke ledemaatbewegingen (PLMD). Dat zijn onwillekeurige bewegingen waardoor uw benen of armen schokken. Dit is te vergelijken met de schok die u kan voelen op het moment dat u in slaap valt.

Niet herkend

RLS kan op elke leeftijd beginnen. Maar het verergert vaak op middelbare leeftijd of later. Ongeveer 5 tot 10 procent van de bevolking heeft RLS. Niet iedereen heeft er evenveel last van.  Waarom mensen RLS krijgen is niet helemaal duidelijk. Erfelijkheid lijkt een belangrijke rol te spelen. U loopt een groter risico als één of meer van uw familieleden RLS hebben. Het komt ook vaker voor bij mensen met artritis, nierfalen, ijzergebrek en diabetes.

Artsen beginnen de symptomen steeds beter te herkennen, maar voorheen werd vaak gedacht dat de problemen ontstonden door nervositeit, ADHD, artritis, spierblessures of kramp, slapeloosheid of ouder worden. Daardoor blijven mensen er vaak jarenlang mee rondlopen, terwijl er wel degelijk behandelingen voor zijn.

13 Comments

Door Gerry (niet gecontroleerd) op wo, 25-3-2020 - 00:15

Ik slik al 20 jaar rivotril anders schop ik mijn man uit bed .0,5mg 2tabletjes voor het slapen gaan. 20 jaar dezelfde mystieke en ik slaap Goed,geen last van schoppen meer.

Door P. Eijlander (niet gecontroleerd) op di, 24-3-2020 - 20:13

Ik heb een ernstige vorm. Benen armen , schouders. Ik heb alle medicijnen gebruikt. Zit nu aan de morfine wat tot nu toe helpt. Heel erg dat ik dat moet slikken maar ik heb zoveel geprobeerd ook met voeding. Heb diabetes en PV( mpn ziekte) waardoor ik geen extra ijzer mag slikken. Heeeeel vervelend allemaal.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op ma, 23-3-2020 - 16:55

@A. vander Put. Artsen weten vooral veel over medicijnen. Een orthomoleculair therapeut weet meer over gezondheid. Eventuele medicatie zorgt ervoor dat je voedingsstoffen kwijtraakt.
Soms wil magnesium weleens helpen maar kan ook zijn dat je ook andere voedingsstoffen nodig hebt. En denk aan je voedingspatroon. Zo zorgt smaakversterker voor de uitstoot van taurine; wat ook een belangrijk stofje is.

Door A.vander Put - ... (niet gecontroleerd) op za, 21-3-2020 - 12:21

Ook ik dacht aan het eind van het artikel dat nu de oplossing zou verschijnen, maar nee.
Ik hoop op een nieuw ,aanvullend artikel, want bij mij is het bijna elke avond raak als ik met mijn benen hoog zit i.v.m. Dikke enkels, vooral de rechter.
In deze tijd van Corona wil ik niet met deze klachten ( die ik overigens al jaren heb ) naar een arts gaan. Later.

Door Marian De Jonge (niet gecontroleerd) op vr, 20-3-2020 - 18:31

Het klinkt gek maar bij mij helpt het eten van een banaan,'savonds laat.Dan heb ik mergens last van. Als het er soms een paar dagen niet van komt begint het vervelende gevoel weer. En nee, het zit echt niet "tussen mijn oren".

Door Jojo (niet gecontroleerd) op vr, 20-3-2020 - 14:54

@Alice, medicijn doet natuurlijk niets aan oorzaken en zorgt voor ontregelingen van je lichaam. Beter zou zijn aan de basis te werken. Goede voeding met voldoende eiwit en gezonde vetten en weinig snelle suikers, voedingssupplementen. Genoemde middel werkt op dopaminehuishouding. Dopamine kan je lichaam zelf aanmaken, als je zorgt voor de juiste bouwstoffen dus voedingssupplementen. Overigens zorgt tv-kijken voor een stressreactie in je lichaam. Ook is aarden belangrijk dus beter geen metaal in bed en matras.

Door Alice Klein Breteler (niet gecontroleerd) op vr, 20-3-2020 - 07:18

Sinds 8 jaar ben ik van mijn RLS af. Ik heb een medicijn een “geschenk uit de Hemel” vraag uw huisarts het medicijn waar de stof Pramipexol in zit. Nog beter vraag uw Apotheek hierover zodat U bij de huisarts niet weggestuurd wordt met een kluitje in het Riet! Heden heet dit medicijn Oprymea 0,26 mg elke dag op vast tijdstip (1700 uur) neem ik dit in. Zodat de Tv-avond ook rustig blijft en ik heerlijk slapend de nacht doorkom .

Door anoniem (niet gecontroleerd) op di, 12-6-2018 - 19:14

Bij mij heeft het toevoegen van ijzer heel goed geholpen. Wel via neuroloog i.v.m.ijzerstapeling

Door Lenie Gubbels (niet gecontroleerd) op vr, 10-2-2017 - 01:44

Zolang ik me kan herinneren heb ik hier al last van. Ook mijn moeder en zus. Ooit heeft de arts wel eens gezegd dat kinine de klacht enigszins kan verlichten. Dus aan de Bitter lemon en Tonic gegaan maar heeft niet geholpen. Ik dacht net nat het lezen van het artikel.... Nu komt de oplossing! Maar het artikel was gewoon klaar. Slecht einde.

Door Hannij van Schaik (niet gecontroleerd) op do, 9-2-2017 - 19:09

Ik had ook al jaren last van RLS. Maar nu heb ik een magneet armband gekocht en het werkt perfect. Ik deed hem om en had dezelfde avond al nergens meer last van. Perfect.
Ik draag hem iedere dag. Dit beveel ik iedereen aan.