Beperkte stijging ozb

Getty Images

De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt komend jaar met gemiddeld 1,7 procent. Dat is onder het afgesproken maximum van 3,1 procent. De hoogte van de ozb verschilt sterk per gemeente.

Dit blijkt uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis. In een kwart van de gemeente stijgt de ozb met meer dan 3 procent. In drie gemeenten zelfs met meer dan 10 procent. In Haren (Groningen) krijgt een huiseigenaar een ozb-aanslag die 12 procent hoger is. Een verhoging van gemiddeld 55 euro. In het Brabantse Cuyk stijgt de ozb met bijna 12 procent, dat is gemiddeld 26 euro. In Grave (Noord-Brabant) is de stijging bijna 10 procent, een verhoging van gemiddeld 30 euro.

In 22 gemeenten uit de steekproef daalt de ozb. Boekel (Noord-Brabant) is met 9 procent de grootste daler, gevolgd door Nijkerk (Gelderland) met ruim 6 procent en Weert (Limburg) met 6 procent.

Grote verschillen

Door de verschillen in de ozb-tarieven zijn er forse verschillen in de belastingaanslagen. Bij een WOZ-waarde van 250.000 euro  betaalt een huiseigenaar in Den Bosch volgend jaar 225 euro ozb. Voor een huis in Venlo met eenzelfde waarde ontvangt de eigenaar een aanslag van 491 euro. Dat is ruim twee keer zoveel.
De riool- en afvalstoffenheffing is in de meeste gemeenten vrijwel gelijk aan de heffing in 2017. Huishoudens betalen gemiddeld 213 euro en 241 euro voor deze heffingen.

Bron: www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2017/11/30/09/00/hoogte-ozb-verschilt-sterk-per-gemeente

Auteur