Foutje in aangifte: corrigeren kan, ook na 1 april!

De 1 april-deadline is verstreken, op het laatste moment heeft u uw aangifte Inkomstenbelasting 2007 verstuurd. Gelukkig, net op tijd! Dan komt u ...

Getty Images

Een foutje in de belastingaangifte is zo gemaakt. Wat zijn de gevolgen van de meest gemaakte fouten door particulieren? Overnieuw insturen is altijd mogelijk, zelfs na 1 april.

De 1 april-deadline is verstreken, op het laatste moment heeft u uw aangifte Inkomstenbelasting 2007 verstuurd. Gelukkig, net op tijd! Dan komt u erachter dat u een fout(je) hebt gemaakt: wat nu? Loopt u nu honderden euro's mis?

Gelukkig hoeft u niet met uw handen in het haar te zitten. Want ook wie de aangifte al verzonden heeft, kan een fout herstellen. Tot de definitieve belastingaanslag kunt u gewoon nogmaals de aangifte inzenden en de vergeten aftrekposten dan wel goed invullen.

Voor wie zijn of haar aangifte nog eens wil nalopen op eventuele fouten, hebben we hieronder de meest gemaakte missers vermeld.

1) Aftrekpost vergeten

Hartstikke zonde natuurlijk als je een aftrekpost vergeet. In de meeste gevallen is het jammer maar helaas. Om er helemaal zeker van te zijn dat je elke aftrekmogelijkheid gebruikt, kun je het beste een goede belastingalmanak raadplegen. Teveel moeite? Kijk dan in ieder geval op de website van de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl) onder het kopje aftrekposten in de rubriek particulieren.

In gevallen waarbij de Belastingdienst zeker weet dat iemand recht heeft op een aftrekpost, zal de fiscus deze zelf verwerken in de afhandeling van de aangifte. Dat geldt bijvoorbeeld voor de standaard aftrek buitengewone uitgaven voor 65-plussers. Als dat bedrag ten onrechte niet wordt genoteerd, dan doet de Belastingdienst dat zelf.

2) Pensioen in de verkeerde rubriek

Een veelvoorkomende fout is dat belastingplichtigen hun pensioen invullen bij de rubriek ‘Tegenwoordige dienstbetrekking’ in plaats van de rubriek ‘Inkomen uit vroegere dienstbetrekking’. Wanneer dat leidt tot een verkeerde aanslag dan gaat de Belastingdienst de aangifte nader controleren. In veel gevallen zal de Belastingdienst verkeerd ingevulde rubrieken zelf al kunnen herstellen. Je ontvangt dan gewoon een correctie. Het zou kunnen dat je nog wat vragen moet beantwoorden over de gemaakte vergissing.

3) Vragen over bijleenregeling vergeten

Een verhuizing van het ene naar het andere koophuis kan gevolgen hebben voor de (hypotheek)renteaftrek. Meestal is de schuld voor de oude woning lager dan de verkoopopbrengst: de woning heeft dan overwaarde. In dat geval krijg je te maken met de bijleenregeling. Veel belastingplichtigen vergeten de vragen over de bijleenregeling bij (box 1 werk en woning) te beantwoorden. In dat geval zal de Belastingdienst je alsnog benaderen met het verzoek om nadere gegevens. Op die manier kan de Belastingdienst vaststellen of de bijleenregeling van toepassing is.

4) Ongevraagd meesturen van bijlagen

Het ongevraagd meesturen van bijlagen, zoals jaaropgaves, is niet de bedoeling. De Belastingdienst verwerkt de aangiften zoals ingevuld en zal alleen bewijsstukken opvragen als de belastingambtenaren dat nodig vinden. Heb je je aangifte al met bewijsstukken op de bus gedaan? Wees dan gerust: de belangrijke documenten verdwijnen niet direct in de papierversnipperaar. De bijlagen worden gescand en bewaard in jouw dossier.

5) Fout rekeningnummer

Een tikfoutje (of schrijffout) kan grote gevolgen hebben. Wie het verkeerde rekeningnummer opgeeft bij de Belastingdienst loopt het risico dat hij naar een teruggave kan fluiten. De Belastingdienst is namelijk niet verplicht om het bedrag dat op de onjuiste rekening is gestort, nogmaals te betalen aan degene die er daadwerkelijk recht op heeft. Wel zegt de Belastingdienst te bemiddelen tussen beide partijen. Ook doet de fiscus er naar eigen zeggen alles aan om deze fout te voorkomen. In het aangifteprogramma en op het aangiftebiljet wordt gevraagd te controleren of het rekeningnummer klopt. Omdat je bij de Belastingdienst niet per sé je eigen rekeningnummer hoeft door te geven bij een teruggave, maar het bedrag bijvoorbeeld ook op de rekening van je zoon of dochter kan laten storten, kan de Belastingdienst geen naam-nummercontrole uitvoeren.

6) Tikfout in andere gegevens

Niet alleen in het rekeningnummer worden door belastingplichtigen tikfouten gemaakt. Maak je een tikfoutje in gegevens waarover de Belastingdienst beschikt, dan zal de Belastingdienst de gegevens zelf aanpassen en ontvang je een correctie. Maak je echter een belangrijke typfout in bijvoorbeeld de prijs van je nieuwe huis, dan kan de fiscus dit niet corrigeren. De Belastingdienst gaat er vanuit dat je de fout opmerkt bij de voorlopige belastingaanslag. Voor de definitieve aanslag heb je nog alle ruimte om de fout te herstellen. Verzuim je dat, dan loop je risico op een fiscale boete.

Fiscale boete

Heb je geen vergissing gemaakt, maar de Belastingdienst bewust verkeerde gegevens verstrekt, dan loop je het risico op een fiscale boete. Voorlichter Sharon Bartels van de Belastingdienst: Als uitgangspunt voor de inkomstenbelasting geldt dat een boete wordt opgelegd bij een onjuiste aangifte, terwijl de belastingplichtige dat zelf beseft of had kunnen beseffen. Een vergissing moet ook een echte vergissing zijn, niet een voorbeeld van ‘niet geschoten, altijd mis’. Dat laatste is een foute handelwijze en kan leiden tot een boete.” Het aantal boetes voor de inkomstenbelasting is niet exact bekend, wel het aantal navorderingen. Dat zijn er ongeveer 25.000. In een groot deel van deze gevallen wordt ook een boete opgelegd.

Foutje soms heel lucrarief!

Een particulier, die in 2001 per ongeluk een fout in zijn aangifte maakte, kreeg vorig jaar te horen dat hij het geld mocht houden dat hij daarmee verdiende. Volgens de rechter had de Belastingdienst namelijk kunnen weten dat hij een grote fout maakte. De particulier gaf voor zijn aftrekbare hypotheekrente geen 3419 euro op, maar vulde maar liefst 3.419.635 euro in. De gegevens, die per diskette waren opgestuurd, werden door de Belastingdienst gewoon overgenomen en verder niet gecontroleerd. Door de blunder hoefde dat de particulier acht jaar lang geen belasting te betalen. Dat leverde hem een voordeel van vele duizenden euro’s op. Toen de fout later aan het licht kwam, stuurde de Belastingdienst de man alsnog een navordering, maar de Hoge Raad stak hier een stokje voor.