Gerechtshof: spaargeld te zwaar belast

Spaartaks niet 'redelijk en proportioneel'

Getty Images

Volgens het Gerechtshof in Amsterdam hebben spaarders in 2014 te veel belasting betaald. De lage spaarrente maakte de spaartaks of vermogensrendementsheffing niet ’redelijk en proportioneel’.

De zaak is aangespannen door de Bond voor Belastingbetalers, die al jaren strijd voert tegen de hoge spaarbelasting, zo meldt de Telegraaf.

Dit is de eerste keer dat een rechter in het voordeel van de Bond voor Belastingbetalers oordeelt. Het betreft een proefzaak van iemand die meer dan 96% van de rente die hij in 2014 ontving op zijn spaarrekening aan belasting moest betalen.

De Bond wil dat spaarders uiteindelijk worden gecompenseerd, ook voor de jaren na 2014. Of het ook zo ver komt is nog zeer de vraag. Het Gerechtshof heeft geen oordeel geveld over een schadevergoeding en legt dat vraagstuk terug bij de overheid.

Hoeveel belasting betaal ik over mijn spaargeld?

De Belastingdienst rekende tot 1 januari 2017 nog een verondersteld rendement van 4 procent op vermogen. Dat veronderstelde rendement werd met 30% belast. Zo betaalde je dus tot voor kort 1,2% belasting over je spaargeld boven de vrijstelling van zo’n 25.000 euro.

Door deze belasting worden volgens de Bond voor Belastingbetalers spaarders tekort gedaan. In 2014 was de spaarrente bij de meeste banken al minder dan 1,2%. En in de jaren daarna is die alleen maar meer gedaald.

Inmiddels is er (iets) meer rekening gehouden met de lage spaarrente en wordt spaargeld in 2018 anders, en in veel gevallen lager, belast.

Auteur