Giften aan culturele instellingen EXTRA aftrekbaar?

Getty Images

Ik denk erover om dit jaar wat giften te doen aan goede doelen. Nu begreep ik dat sommige giften meer aftrekbaar zijn dan andere. Kunt u mij zeggen hoe dit zit?

Giften aan bepaalde instellingen kunnen aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Dit is het geval voor zover deze giften samen meer bedragen dan € 60 en meer dan 1% van het verzamelinkomen. Deze giften zijn bovendien aftrekbaar tot maximaal 10% van dit verzamelinkomen. Als een belastingplichtige een fiscale partner heeft, worden de giften samengevoegd en wordt bij het bepalen van de inkomensafhankelijke drempel uitgegaan van de gezamenlijke verzamelinkomens (voor aftrek van de persoonsgebonden aftrek).

Het gaat hier meestal om giften aan algemeen nut beogende instellingen, de ANBI. Een ANBI is een instelling die uitsluitend of nagenoeg uitsluitend het algemeen nut beoogt en die door de inspecteur ook als zodanig is aangemerkt. Met de volgende link op de site van de belastingdienst kunt u zelf opzoeken of een instelling is aangewezen als ANBI: http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/anbi_zoeken/

Als een ANBI een culturele instelling is, kan deze ANBI de status 'culturele ANBI' krijgen.  Voor een zogenoemde culturele instelling is met de invoering van de Geefwet een extra aftrekmogelijkheid in het leven geroepen. Om als culturele ANBI aangemerkt te worden, moet de instelling voor minstens 90% actief zijn op cultureel gebied. Donateurs van culturele ANBI’s hebben een extra belastingvoordeel, omdat voor hen een extra giftenaftrek geldt. Particulieren mogen namelijk in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in hun aangifte vennootschapsbelasting. Deze extra aftrek wordt toegepast over maximaal € 5.000 van de aan culturele instellingen gedane giften.

Culturele instellingen zijn instellingen die actief zijn in beeldende kunst, bouwkunst, erfgoed (musea, archieven, archeologie, monumentenzorg), dans, film, letteren, (pop)muziek, (muziek)theater of vormgeving. Denk hierbij onder andere aan: theatergroepen, schouwburgen, bibliotheken, filmhuizen, (pop)podia, letteren-, pop- en filmfestivals en architectuurcentra.

N.B. Over de vraag of een instelling kan worden aangemerkt als ANBI, worden veel gerechtelijke procedures gevoerd; zelfs tot en met de Hoge Raad aan toe. Zo heeft bijvoorbeeld de Hoge Raad onlangs geoordeeld dat een stichting die via internet goede doelen faciliteert en donaties ontvangt en doorstort zelf niet kan worden aangemerkt als ANBI.

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in onder meer de belastingadvieswereld (sinds 1987). Ook heeft zij een aantal jaren gewerkt als auteur en ontwikkelaar van lesmateriaal bij een opleidingsbedrijf voor de financiële dienstverlening. Op dit moment gebruikt zij haar kennis en ervaring bij de professionele afwikkeling van nalatenschappen en als juridisch/fiscaal adviseur binnen haar eigen bedrijf Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).

Auteur