Hoe doe ik belastingaangifte van mijn aandeel in het reservefonds van de VvE?

Betaal ik het hoge of lage tarief in Box 3?

Getty Images

Woon je in een appartement? Dan ben je mede-eigenaar van het reservefonds van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Daarover moet je belasting betalen, maar hoeveel?

De Vereniging van Eigenaren (VvE) regelt een heleboel zaken voor bewoners van appartementen. Denk aan het beheer en schoonmaak van collectieve ruimtes (ingang, trappenhuis, lift et cetera) en het onderhoud. Om dat te kunnen doen betalen bewoners servicekosten en een deel daarvan bewaart de VvE in een reservefonds. Meestal is dat voor 'groot onderhoud' en de bedragen daarin kunnen daarom behoorlijk oplopen.

Hulp nodig bij het invullen van de Belastingaangifte? Vanaf 75 euro krijg je hulp om maat en je hoeft er de deur niet voor uit. Maak hier een afspraak.

Appartementseigenaren krijgen als het goed is vanuit de Vereniging van Eigenaren (VvE) ieder jaar een keurig overzicht van het aandeel in het reservefonds. Dat is belangrijk, want over je aandeel in zo'n reservefonds moet je belasting betalen.

Hoe is het aandeel in het reservefonds belast?

De Belastingdienst telt je aandeel in het reservefonds op bij het vermogen in Box 3. Per persoon heb je daar een vrijstelling van 57.000 euro (voor 2023) en betaal je niets. Heb je meer dan 57.000 euro, dan wordt het wat lastiger omdat de Belastingdienst nu een onderscheid maakt tussen 'banktegoeden' en 'overige bezittingen'. Banktegoeden worden veel lager belast dan overige bezittingen, omdat de fiscus ervan uitgaat dat je op overige bezittingen, zoals aandelen en een tweede huis, een hoger rendement kunt halen dan op een spaarrekening. 
Bij de banktegoeden gaat het om een veronderstelt rendement van 0,92 procent, bij overige bezittingen over 6,17 procent en over deze rendementen betaal je dan 32 procent belasting.

In eerste instantie ging de Belastingdienst ervan uit dat het aandeel in het reservefonds van de VvE geldt als een overige bezitting en dus (veel) zwaarder belast moet worden. Daar waren veel VvE's het niet mee eens, omdat dit geld niet altijd belegd wordt, maar op een spaarrekening staat. Het Gerechtshof in Leeuwarden deelt die opvatting en tikte de fiscus op de vingers: het aandeel in een reservefonds mag je zien als een 'banktegoed' en moet dus belast worden tegen het lagere tarief. Zo staat het in Belastingplan voor 2024 met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023.  Dat is gunstig, want bijvoorbeeld bij een aandeel in het reservefonds van 5.000 euro scheelt dat zo'n 80 euro aan belasting in Box 3 (boven de vrijstelling).  

Auteur