Vrijwilligerswerk bij de aangifte

Vraag van de week

Getty Images

Ik ben gepensioneerd en om enige bezigheden te hebben, zet ik mij in bij een aantal organisaties als vrijwilliger. Van een van die organisaties ontvang ik een onkostenvergoeding van € 100 per maand. Hoe verwerk ik die onkostenvergoeding in mijn aangifte inkomstenbelasting?

De fiscus kent voor vrijwilligers een speciale regeling, of eigenlijk twee. De eerste stelt vrij wat u als onkostenvergoeding ontvangt. Maakt u bijvoorbeeld kilometers voor de organisatie en ontvangt u daarvoor 19 cent per kilometer als onkostenvergoeding, dan hoeft u daar wat betreft de inkomstenbelasting niets mee te doen.
De andere gaat over een vast bedrag dat u als onkostenvergoeding ontvangt ongeacht de door u gemaakte kosten. Wanneer de uurvergoeding voor uw bezigheden minder is dan € 5 per uur, of als u minder ontvangt dan 170 per maand met een maximum van € 1.700 per jaar, dan is er sprake van een vrijgesteld bedrag en hoeft u uw vergoeding niet op te geven als inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting.

Tot zover is alles vrij helder. Lastiger wordt het als u meer ontvangt dan de vrijgestelde bedragen. Bijvoorbeeld omdat u veel kilometers maakt en daarvoor een te hoge vergoeding ontvangt (meer dan 19 cent per kilometer) en bovendien een maandelijkse onkostenvergoeding ontvangt. U moet dan het ontvangen bedrag (dus kilometervergoeding én de onkostenvergoeding) - ook als die lager is dan de vrijgestelde bedragen - optellen en mag u de vrijgestelde kilometervergoeding van 19 cent als kosten aftrekken.
Voor degenen die bij meer organisaties vrijwilligerswerk doen: de vrijstelling van € 170 per maand of € 1.700 per jaar is maximaal. Ontvangt u van meerdere organisaties een vergoeding die in totaal meer is dan de maximale vrijstelling, dan moet u het totaal van alle vergoedingen als inkomsten opgeven.

Met uw € 100 per maand zit u dus veilig en hoeft u bij de post overige inkomsten niets op te geven bij de aangifte inkomstenbelasting.