Slim bewegen met Nordic Walking

Verbrand 400 kilocalorieën per uur

U komt ze steeds vaker tegen: wandelaars met puntige stokken. Alleen al in Nederland zijn er 150.000 Nordic Walkers en hun aantal groeit. Natuurroutes worden ontworpen, instructeurs opgeleid en vakanties georganiseerd. Wat maakt deze outdoorsport zo gewild en waarom is het zo effectief?

Effectiever dan gewoon wandelen
Genieten van de natuur en lekker wandelen met een groep mensen. Het oogt alsof Nordic Walking niet uitput. Ook de beoefenaars zelf ervaren de wandeltechniek niet als zwaar. Toch is deze vorm van lichaamsbeweging een stuk effectiever dan gewoon wandelen. Met Nordic Walking richt u zich op vetverbranding en verbrand u zo'n 400 kcal per uur; met sportief wandelen zijn dat er veel minder: 280 kcal.

Ook traint u tijdens Nordic Walking behalve uw benen vooral de arm- en rugspieren. Het energieverbruik ligt twintig procent hoger en de belasting van het hart- en longsysteem neemt toe. Ook is de polsslag tijdens het trainen tien procent sneller, zodat er sprake is van echte inspanning.

Geliefd onder ex-hardlopers
Jong of oud, dat maakt voor Nordic Walking niet uit. Iedereen kan deze sport beoefenen. De stokken, ook wel 'poles' genoemd, zorgen ervoor dat u uw knieën veel minder belast dan bijvoorbeeld bij hardlopen. Spieren in de benen, arm en rug worden getraind zonder dat de belasting op gewrichten van rug en benen toeneemt. Dit maakt de sport zo geliefd onder ex-hardlopers die vanwege blessures niet meer kunnen rennen.

 

Als uw probleemgebied bij de wervelkolom of bij de gewrichten van heup, knie of enkels ligt, zijn er dus zeker mogelijkheden om de nodige beweging te krijgen. Nordic Walking helpt ook bij het in conditie blijven en bij het tegengaan of verminderen van chronische aandoeningen (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, artose, osteoporose). Zelfs voor mensen met gezondheidsklachten als RSI kan deze outdoorsport uitkomst bieden.


Drie technieken

Ook al is deze wandelsport geschikt voor iedereen, u kunt wel kiezen uit de techniek die bij u past. Voor de sportievelingen is er de hardlooptechniek. Voor mensen die hun conditie willen opvijzelen is er de fitnesstechniek. Als u lichamelijk beperkt bent, kunt u de basistechniek gebruiken. Deze technieken kunt u leren op een training of cursus. Er zijn inmiddels veel gediplomeerde Nordic Walking-instructeurs. Ook worden er Nordic Walking demonstraties gegeven. Tenslotte is er nog de optie thuis de techniek in zeven stappen onder de knie te krijgen: met behulp van een dvd.

Stokken
Qua kleding hoeft u niets bijzonders aan te schaffen, gewone (luchtdoorlatende) wandelkleding is prima. Wel is het van belang dat u op goede en lage schoenen loopt, het liefst met speciale loopsokken; deze transporteren het vocht van de huid en zijn naadloos. Voor de stokken is het erg belangrijk dat u de juiste gebruikt. Allereerst moeten ze de goede lengte hebben, dit kunt u berekenen door uw lengte keer 0.68 te doen.

Daarnaast kiest u voor het materiaal aluminium of carbon (stokken van carbon zijn licht en dempen goed, aluminium stokken zijn iets zwaarder maar dat is weer goed voor de armspieren) en of u hem wilt kunnen uitschuiven of niet. Ook heeft ieder merk zijn eigen handvat. Er is een online Nordic Walking winkel waarop u verschillende soorten kunt bekijken, met foto's en advies.

De natuur in
Bij Nordic Walking staan natuurbeleving, recreatie en ontspanning centraal. U wandelt door bijzondere natuurgebieden en op onverharde paden. Wees niet bang dat al die wandelaars met puntige stokken de natuur aantasten, Staatsbosbeheer en Vereniging Natuurmonumenten werken mee aan het maken van de routes.

Auteur 
  • Redactie