Waar blijft de extra belasting voor crisisprofiteurs?

Getty Images

Vakbond CNV wil dat bedrijven die dankzij de energiecrisis en hoge inflatie veel winst maken, tijdelijk extra belasting gaan betalen.

Grote bedrijven, zoals Shell en Unilever maken met dank aan de sterk gestegen prijzen op dit moment mega-winsten, terwijl consumenten steeds meer moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen.

Om de prijsstijgingen te dempen, wordt er onder meer gesproken over het extra belasten van bedrijfswinsten, de zogenaamde Bofbelasting. Dat extra geld kan dan gebruikt worden voor lastenverlichting.

In Engeland, Spanje en Griekenland bestaat zo’n belasting al. Het geld gaat naar maatregelen die mensen moeten helpen om rond te komen. Volgens het kabinet is invoering van een 'bofbelasting' in Nederland op korte termijn niet mogelijk. Bedrijven betalen al belasting en winst maken is niet strafbaar. Extra belastingregels invoeren duurt in de regel twee jaar. Bovendien zijn de hoge prijzen ook een prikkel om sneller te verduurzamen.

Maar CNV-voorzitter Fortuin vindt een tijdelijke extra belasting goed te rechtvaardigen. "Nog niet zo lang geleden heeft de overheid in het kader van de coronacrisis het bedrijfsleven met miljarden ondersteund. De bedrijven die nu heel veel verdienen, zouden een gebaar terug kunnen doen."

Bent u ook voorstander van een bofbelasting? Stem nu >>

Auteur